Подржане измјене закона којима ће бити регулисане накнаде судијама и тужиоцима

Срна
Подржане измјене закона којима ће бити регулисане накнаде судијама и тужиоцима

САРАЈЕВО - Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ подржала је Приједлог закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

Овим законским приједлогом, који је Комисија подржала у другој комисијској фази, била би регулисана испалата накнада за одвојени живот и трошкове смјештаја судија Суда БиХ и тужилаца Тужилаштва БиХ, те осталих накнада за топли оброк и превоз.

Судије и тужиоци су 2016. године почели судским путем тражити своја права из радног односа, у складу са одлуком Уставног суда БиХ и од тада је из буџета БиХ исплаћено више од три милиона КМ на име накнада.

Приједлог закона о измјени и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, чији је предлагач Савјет министара, подржан је без амандмана.

Комисија је данас подржала и извјештај о извршењу буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за 2019. годину, као и извјештај о финансијској ревизији извршења буџета институција БиХ за прошлу годину, саопштено је из парламента БиХ.

Чланови Комисије нису подржали принципе Приједлога закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана