Подржане измјене Изборног закона

Агенције
Подржане измјене Изборног закона

Сарајево - Представнички дом парламента БиХ подржао је данас принципе Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима и Приједлога закона о измјенама Изборног закона БиХ, чији је предлагач посланик СББ-а БиХ Исмета Дервоз, јавиле су агенције.

Дервоз је појаснила да својим приједлогом жели да допринесе усаглашавању одредаба о равноправности полова, спречавању полне дискриминације и већој заступљености жена у политици и власти.

Посланици СНСД-а Милица Марковић и Душанка Мајкић поздравиле су овај покушај, али су изразиле скептицизам када је ријеч о знатнијем побољшању текста овог закона и његове примјене у пракси.

Мајкићева је навела да у БиХ џендер сензибилитет није на задовољавајућем нивоу, али да многе измјене треба уврстити и у друге одредбе Изборног закона БиХ.

Изјашњавање о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о финансиранја институција БиХ одгођено је на приједлог посланика СДП-а Aнте Домазета.

Расправа о приједлогу овог закона, за који је Комисија за финансије и буџет Представничког дома дала позитивно мишљење, протекла је у супротстављеним ставовима.

Посланик СДA Салко Соколовић поновио је да се СДA не слаже са понуђеним рјешењима у вези са креирањем и усвајањем буџета и отплатом ино-дуга у условима привременог финансирања.

Противљење овом закону исказали су и посланици ХДЗ-а БиХ, СДП-а и Странке за БиХ који су подијелили сличне негативне ставове у вези са овим законским рјешењем.

Подршку закону дали су посланици СНСД-а Бошко Томић и Народне странке “Радом за бољитак” Младен Иванковић Лијановић.
Томић је рекао да се овим путем заправо жели прецизирати и појачати одговорност институција и лица за доношење буџета институција и сервисирања спољног дуга БиХ у случају привременог финансирања.

Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о спорту БиХ, чији је предлагач Денис Бећировић из СДП-а, одбијен је у првом читању, након што је изостала ентитетска подршка посланика из Републике Српске, те је овај законски приједлог упућен Колегијуму дома на додатно усаглашавање.

Посланик СНСД-а Славко Јовичић истакао је током расправе о приједлогу овог закона да су за њега неприхватљиве све одредбе које се односе на преношење надлежности са ентитета на ниво БиХ, што се посебно односи на приједлоге у вези са спортским образовањем, мјерама контроле и формирањем спортских савеза.

На приједлог Заједничке комисије за одбрану и безбједност, Представнички дом именовао је Бошка Шиљеговића за парламентарног војног повјереника БиХ, а за члана Високог судског и тужилачког савјета БиХ изабран је Здравко Рајић.

Представнички дом дао је данас сагласност за ратификацију више међународних уговора, споразума и протокола, а сагласност је дата и за отказивање ратификације Конвенције о издавању криваца закључене између Савјета министара БиХ и Швајцарске.

Сљедећа сједница Представничког дома требало би да буде одржана 7. новембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана