Подржан приједлог: ПДВ пет одсто на основне животне намирнице

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО- Комисија за финансије и буџет Дома народа Парламентарне скупштине БиХ подржала је Приједлог закона о допунама Закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/, којим је предвиђено да нижа стопа ПДВ-а буде одређена у висини од пет одсто за основне животне намирнице, док би за луксузну робу износила 22 одсто.

Предсједавајућа Комисије Душанка Мајкић констатовала је да нису подржани њени амандмани који су се односили на закључак Народне скупштине Републике Српске да се, умјесто ниже пореске стопе од пет одсто, како је предложио Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ, усвоји нулта стопа, а ова од 22 одсто да остане иста.

Током расправе на сједници Комисије помоћник директора Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ Мухарем Машиновић рекао је да УИО није консултован приликом предлагања овог законског рјешења ни приликом његовог усвајања у Представничком дому.

"Оваквим приједлогом ниже стопе од пет одсто приходи од индиректних пореза се смањују у износу од 285 милиона КМ, а са нултом стопом губици би били око 400 милиона КМ годишње", навео је Машиновић.

Он је истакао да УИО ни у којем случају не би био спреман да примјењује ово законско рјешење у року од осам дана, како се предвиђа овим законским приједлогом, јер се морају прилагодити софтвери.

"Настао би проблем спроводивости и нема средстава за нове софтвере", поручио је Машиновић.

Коментаришући чињеницу да приликом предлагања Закона није консултован УИО, нити је свој став рекао Управни одбор УИО, Мајкићева је рекла да Закон о УИО каже да ни законодавна ни извршна власт не могу предлагати оно што је везано за политику индиректних пореза, без става овог одбора.

"Без њиховог става, закони те природе нису легални и о њима не би требало расправљати", нагласила је Мајкићева.

Она је навела да увијек пред изборе посланици предлажу смањење стопе ПДВ-а и акциза.

"Како ће се то одразити на свакодневни живот никога не занима. УИО је доставио тај закон, а колико то може бити проблематично видјећемо", констатовала је Мајкићева.

Она је додала да ће се видјети како ће се о томе изјаснити Дом народа.

Комисија је усвојила истовјетан текст како је предложио Представнички дом.

"Из Дирекције за европске интеграције је наглашено да виша стопа није у складу са директивама ЕУ", подсјетила је Мајкићева.

Комисија је од Колегијума Дома народа затражила продужење рока за доставу извјештаја о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о јавним набавкама у другој комисијској фази, који је по скраћеном поступку предложио Савјет министара.

Мајкићева је рекла да ће се Комисија о овом приједлогу закона изјаснити након што Дирекција за европске интеграције достави мишљење о предложеним амандманима, јер је на самој сједници нове амандмане предложила члан Комисије Лидија Брадара.

"Ријеч је о закону који су из пакета закона о европским интеграцијама и о њима се треба изјаснити Дирекција", напоменула је Мајкићева.

Комисија за финансије и буџет Дома народа није подржала принципе Приједлога закона о допуни Закона о финансирању институција БиХ, чији је предлагач Представнички дом.

"Тим приједлогом се предвиђало да се изузме Централна изборна комисија БиХ тако да се средства за ову институцију посебно регулишу, мимо буџета институција БиХ", рекла је Мајкићева.

Због одсуства предлагача, Комисија је за наредну сједницу одгодила расправу о Приједлогу закона о измјенама и допуни Закона о акцизама у БиХ, у првој комисијској фази, чији је предлагач Савјет министара.

Чланови Комисије усвојили су, у дијелу надлежности Комисије за финансије и буџет, извјештај о раду Савјета министара за 2020. годину, и то за Министарство финансија и трезора, Агенцију за јавне набавке БиХ и УИО.

Комисија је усвојила и Нацрт буџета Канцеларије за ревизију институција БиХ за ову годину, као и Програм рада с годишњим планом ревизије Канцеларије за ревизију институција БиХ за ову годину.

Усвојени су извјештај о раду Комисије за финансије и буџет Дома народа за 2021. годину, те оријентациони радни план Комисије за финансије и буџет Дома народа за ову годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана