Подршка Хрватске БиХ на њеном европском путу

Срна
Подршка Хрватске БиХ на њеном европском путу

ЗАГРЕБ - Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да су вечерас он и лидер СДА Бакир Изетбеговић са предсједником Владе Хрватске Андрејом Пленковићем разговарали о ситуацији у БиХ, локалним изборима и изборном законодавству, те да је састанак завршен у пријатељском тону.

“Ми Хрватску и премијера Пленковића доживљавамо као пријатеља БиХ посебно на нашем евроатлантском путу”, рекао је Човић послије састанка у Загребу.

Човић је навео да је на састанку разговарано о ситуацији у БиХ, локалним изборима “и неизбјежној теми - изборном законодавству” које су, како је навео, Изетбеговић и он потписали кроз два споразума кад су припремали изборе у Мостару.

“Нисмо имали прилику да се дотакнемо свих тема шта треба урадити, али основа тог нашег споразума је да се хрватском народу, као и другим народима, обезбиједи легитиман избор њихових представника на свим нивоима власти у БиХ”, додао је Човић.

Из Владе Хрватске саопштено је да је овим састанком “настављен редовни дијалог предсједника хрватске Владе с политичким представницима три конститутивна народа у БиХ о политичким и економским односима Хрватске и БиХ”.

“Наглашена је чврста подршка Хрватске БиХ на њеном европском путу. За Хрватску, као сусједну и пријатељску земљу, бољитак, стабилност и безбједност БиХ од највећег су значаја. Предсједник Владе Пленковић посебно је нагласио важност остваривања равноправности сва три конститутивна народа у БиХ, као и њихову легитимну заступљеност у институцијама БиХ”, истиче се у саопштењу.

Пленковић је поновио да је Хрватска спремна да помогне БиХ у реФфрмама и испуњавању критеријума потребних за стицање статуса земље кандидата за приступање ЕУ.

“Поздрављено је потписивање споразума о измјенама Изборног закона и одржавању избора у граду Мостару, чиме је отворен простор за даљу нормализацију и квалитативно унапређење бошњачко-хрватских односа”, додаје се у саопштењу.

Из Владе Хрватске навели су да је у сусрет 25 година од потписивања Дејтонско–париског мировног споразума, састанак био прилика за сажимање његових достигнућа, као и разговор о уклањању преосталих препрека које коче напредак БиХ на путу према ЕУ.

“На састанку је било ријечи и о ситуацији у сусједству, економској сарадњи, инвестицијама, заједничким прекограничним пројектима, с обзиром да је БиХ шести трговински партнер Хрватској, као и даљем инфраструктурном повезивању двије земље”, наведено је у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана