Подигнута оптужница против судије: Пејовића терете за узимање мита и намјештену продају некретнина

Небојша Томашевић
Подигнута оптужница против судије: Пејовића терете за узимање мита и намјештену продају некретнина

БАЊАЛУКА - Судија Основног суда у Бањалуци Небојша Пејовић оптужен је за трговину утицајем и повреду закона од стране судије или јавног тужиоца.

Оптужницу против њега подигло је Републичко тужилаштво и она се састоји од двије тачке.

Оптужницом је предложено да се Пејовићу изрекне мјера безбједности забрана вршења позива, дјелатности или дужности.

Прва тачка оптужнице Пејовића терети да је  31. децембра 2019. године спријечио четири понуђача да учествују у јавном надметању приликом продаје некретнина које су биле предмет извршног поступка, како би другоме  понуђачу прибавио корист.

- Оптужени је поступао као судија  у  извршном поступку пред Основним судом на рочишту ради продаје некретнина које су биле предмет извршења, од којих су четири стана у Бањалуци и један пословни простор, те викенд кућа са двориштем у мјесту Ивањска. Он је у јавном надметању како би прибавио корист понуђачу, адвокату С. В. спријечио остала четири понуђача да учествују са образложењем да исти нису уплатили обезбјеђење за све некретнине које се продају, иако су исти уплатили максимални износ обезбјеђења од 10.000 КМ за учешће у јавном надметању - стоји у оптужници.

Додаје се да је након отварања јавног надметања осумњичени судија понудио на продају заједно све наведене некретнине за 283.400 КМ односно за једну половину њихове процијењене вриједности у извршном постпку, не дозвољавајући том приликом појединачну продају некретнина и укључивање у надметање осталих понуђача.

- Осим тога утврдио је да само понуђач адвокат С.В испуњава услове за учешће на надметању.  Након што је  прихватио пунуђени укупни износ за све наведене непокретности, осумњичени судија је донио незакониту одлуку - закључак којим се предметне некретнине продају наведеном понуђачу за износ од 283.400 КМ односно за половину њихове процијењене вриједности, утичући својим поступањем на умањење износа за продају предметних непокретности-стоји у оптужници.

Осим овога, другом тачком оптужнице Пејовићу је на терет стављено и да је од оштећеног С.Х затражио 1.000 евра које је и примио 21. априла како би искористио свој утицај и гарантовао заштиту и повољан исход поступка за привредно друштво у власништву оштећеног у судским поступцима који могу произаћи након што је Окружни привредни суд у Бањалуци донио закључак који не иде у прилог овом привредном друштву, а односи се на захтјев за упис у судски регистар.

 

 Оптужница је прослијеђена судији за претходно саслушање Окружног суда у Бањалуци на потврђивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана