Подигнута оптужница против двојице осумњичених за убиство 20 Бошњака у Илијашу

ГС
Подигнута оптужница против двојице осумњичених за убиство 20 Бошњака у Илијашу

САРАЈЕВО - Тужилац Посебног одјељења за ратне злочине Тужилаштва БиХ, подигао је оптужницу против Маринка Видовића (64) и Пере Вујовића (52) из Сарајева због сумње да су починили ратни злочин над цивилним становништвом.

Оптужене терете да су за вријеме рата и оружаног сукоба у БиХ, Видовић у својству команданта, а Вујовић у својству припадника Интервентног вода 1. Илијашке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске (ВРС), на подручју мјеста Љешево у општини Илијаш, током јуна 1992. године, поступали противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних особа за вријеме рата. Оптужени су за кривично дјело злочин против човјечности.

-Оптужени се терете да су 5. јуна 1992. године, заједно са другим особама, извршили напад на цивилно становништво бошњачке националности у мјесту Љешево, током којег је вршено паљење кућа и лишавање слободе цивилног становништва, које није успјело побјећи, а које је након тога под пријетњом оружјем, постројено у дворишту једне куће, гдје су двојица оптужених, лично и директно, заједно са још најмање пет припадника исте јединице, пуцањем из ватреног оружја, убили двадесет цивила, углавном чланова породица Фазлић, Маснопита, Авдукић и друге међу којима је било жена и старијих особа, те теже ранили двије особе - наведено је у оптужници.

У оптужници се наводи да је након убиства цивила, заробљено сво преостало становништво бошњачке националности, најмање 100 особа, међу којима мушкарци, жене и дјеца, који су одведени у присилно заточење у мјесту Подлугови.

Наводе оптужнице, тужилаштво ће доказивати позивањем 19 свједока, међу којима један свједок уз додијељене мјере заштите, два стручна вјештака судско-медицинске струке, прилагањем изјава преминулих свједока, те свједочењем оштећених чланова породица убијених, као и прилагањем више од 120 доказних материјала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана