Подаци о донираним средствима Србије у Републику Српску показују чисту рачуницу

Ведрана Кулага
Подаци о донираним средствима Србије у Републику Српску показују чисту рачуницу

Бањалука - Премијерка Србије Ана Брнабић је поручила јуче да власт у Београду нема сазнања о злоупотребама средстава која су донирана општинама и градовима у Републици Српској за реализацију бројних инфраструктурних пројеката.

Влада Србије је до сада одобрила више од 24 милиона евра за пројекте у локалним заједницама у Републици Српској, а новац је намијењен за градњу и реконструкцију важних објеката за грађане као што су школе, домови здравља, вртићи, путеви, просторије за стара лица, а дио новца намијењен је и за набавку санитетских возила.

Поједини медији објавили су протеклих дана да је начелник Сребренице Младен Грујичић са сарадницима залоупотријебио донацију, што је он лично и демантовао.

- Влада Србије нема сазнања о злоупотреби средстава која је донирала општини Сребреница. Када је ријеч о Сребреници и о осталим општинама, све радимо са нашим партнерима из Владе Републике Српске. Нисмо ту да контролишемо утрошак средстава, а све што сам имала прилику да видим показује да су употребљена на најбољи начин - поручила је Брнабићева јуче из Бањалуке гдје је, између осталог, о постојећој сарадњи Србије и Српске разговарала са предсједницом Републике Жељком Цвијановић.

На састанку је оцијењено да је готово у свим областима друштвеног живота постигнут напредак у међусобним односима, а све у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама те указано да је неопходно даље јачати те везе на институционалном, економском, културном и образовном плану.

Цвијановићева је на састанку, којем је присуствовао и премијер Републике Српске Радован Вишковић, навела да је подршка Србије, као најзначајнијег економског партнера и ослонца за очување и јачање Српске, видљива у бројним општинама, кроз реализацију великог броја комуналних и инфраструктурних пројеката које финансира Србија.

- Српску и Србију вежу чврсти политички и економски односи уз висок ниво разумијевања - поручила је Цвијановићева.

Ана Брнабић је јуче у Бањалуци присуствовала регионалној конференцији “Дигитализација и интелектуална својина: Крај или нови почетак” са које је поручено да је заштита интелектуалне својине значајно за раст економије и за пут ка ЕУ. Брнабићева је рекла да земље Балкана треба самостално да стварају ту својину за шта је неопходно усвојити сет закона о ауторским и сродним правима, патентима, те жигу.

Вишковић је рекао да се, када је ријеч о интелектуалној својини, мисли на индустријску својину, интелектуалну својину, али и на ауторска права. Те, области, како је додао, морају бити заштићене законом.

 

Јавност

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић нагласио је јуче да је подизање свијести јавности о заштити интелектуалне својине важно. Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Српске Златан Клокић рекао је да се у БиХ мора више радити на заштити интелектуалне својине и да јавност о овоме мора бити више информисана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана