Под истрагом сарадници IHH-а у БиХ

Горан Маунага
Под истрагом сарадници IHH-а у БиХ

Сарајево - Припадници безбједносно-истражних агенција у БиХ завршавају провјеру рада и начина функционисања канцеларија турске хуманитарне организације Insan Hak Huriet (IHH) у БиХ у оквиру које је документовано дјеловање неколико појединаца и организација који активно сарађују са IHH-ом.

Открио је то "Гласу Српске" извор близак безбједносним агенцијама и појаснио да се ради о испоставама IHH-а које су регистроване под другим именом, те о лицима који су чланови те организације.

- Важни активисти IHH-а у БиХ су Мохамед Јасер Еидо, Мазен Дераки и Кхалид Ал Харирија. Ту су и Ахмед Шехада, Ало Садалах и још неколико лица о чијем раду за IHH се све зна - каже саговорник "Гласа".

Према његовим ријечима, IHH тргује оружјем и новац у БиХ пере преко већинског власника једне банке у Сарајеву.

- То је појачано нарочито од краја 2012. године кад је тај банкар обрисан са црне листе сарадника терористичке мреже "Ал-Каида". Ту је битна улога Бадије Халил, кћерке "оца џихада" Абу Нидала, која такође има држављанство БиХ - каже он.

Када је ријеч о активистима IHH-а, који су под лупом истражилаца у БиХ, извор наводи да је Еидо рођен у Сирији, да има држављанство БиХ те да је живио у Зеници, Тузли и Сарајеву гдје му је 2001. године, у општини Нови Град, издата лична карта.

За Деракија каже да је такође рођен у Сирији, да од 1987. године живи у Тузли гдје је студирао, да је ожењен Бошњакињом и да је држављанство БиХ добио 1995. године.

- Током и послије рата био је запослен у хуманитарној организацији "IWC" у Тузли, а затим је радио као таксиста. Један је од важнијих активиста IHH-а. Исто као и Сиријац Ал Харирија, који има пребивалиште у БиХ од 1986, а држављанство БиХ од 1995. године. Био је запослен у хуманитарној организацији "CCHA - MEDEVAC". Завршио је Медицински факултет, а недавно је отишао у Велику Британију, наводно због веће могућности запошљавања - каже он.

Шехада је рођен у Палестини, у Гази, у БиХ борави од 1993. године, а држављанство БиХ добио је 1995. године. Оснивач је организације "IWC", а водио је и рад удружења "Игаса". У Тузли води хуманитарну организацију "Islamic Relief Committe Nazareth - Palestina". Власник је фирми "Исра", "Сахара" и "Исра - Апекс".

 

Опширнје прочитакте у штамшпаном или електронском, издању "Гласа Српске"

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана