Почетак новог суђења Сакибу Махмуљину 7. децембра

Срна
Почетак новог суђења Сакибу Махмуљину 7. децембра

САРАЈЕВО - Апелационо вијеће Суда БиХ заказало је за 7. децембар почетак новог суђења некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, којем је раније поништило првостепену пресуду од 10 година затвора јер није спријечио злочине муџахедина на подручју Возуће и Завидовића.

Након данашњег жалбеног поступка на којем су изнесени приједлози Тужилаштва и одбране, Апелационо вијеће се одлучило за провјеру исказа одређених свједока, који се тичу елемента знања Махмуљина о тим догађајима.

Тужилаштво се жалило на висину изречене казне Махмуљину за убиства заробљених припадника Војске Републике Српске и нечовјечно поступање према заробљеницима, цивилима и рањеницима у првостепеном поступку.

Одбрана се жалила по свим основама, укључујући битне повреде кривичног поступка, те погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

И Тужилаштво и одбрана су предложили репродуковање више доказа, али је Судско вијеће процијенило да је неопходно поново саслушати исказе осам свједока, пет по приједлогу Тужилаштва и три које је предложила одбрана.

Вијеће је одлучило да се репродукују искази свједока Тужилаштва Фадила Хасанагића, Сејфулаха Мркаљевића и заштићених свједока "С-8", "С-9" и "С-10", те свједока одбране Фуада Зилкића, Ахмеда Оџакчића и Шаћира Арнаутовића.

"Одлука је усмјерена на економичност вођења поступка, јер нема потребе у другостепеном поступку понављати цијели поступак. Кључно је да ће се уважена жалба репродуковати", рекла је новинарима након рочишта Махмуљинов бранилац, адвокат Васвија Видовић. 

На рочишту 7. децембар биће репродукован исказ свједока Тужилаштва БиХ, бившег команданта 35. дивизије Трећег корпуса тзв. Армије БиХ Фадила Хасанагића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана