Почело суђење за злочине над Србима у Вишеграду, Горажду и Рогатици

Срна
Почело суђење за злочине над Србима у Вишеграду, Горажду и Рогатици

САРАЈЕВО - У Суду БиХ почело је суђење за злочине над ратним заробљеницима - припадницима Војске Републике Српске, те цивилима на подручју Вишеграда, Горажда и Рогатице након што је поступак због болести раздвојен у односу на оптуженог Мустафу Стоврага, а спојен у односу на Мехмеда Добрачу.

Након ове одлуке, Добрачи ће бити суђено заједно са Ћамилом Рамићем, Мехмедалијом Топаловићем, Химзом Селимовићем и Рамизом Мићиводом.

Тужилашво БиХ терети Рамића, Топаловића, Селимовића и Мићиводу за злочине над ратним заробљеницима - припадницима Војске Републике Српске од 1992. до 1994. године, а Добрачу за злочине над цивилима и ратним заробљеницима почињене између фебруара и октобра 1995. на подручју Рогатице и Горажда, преноси Бирн.

Према оптужници, Рамић је био начелник за безбједност Општинског штаба Територијалне одбране и касније помоћник команданта за безбједност Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ, а Топаловић бивши припадник АБиХ.

Селимовић је био припадник органа безбједности и касније помоћник команданта Источнобосанске оперативне групе за безбједност, а Мићивода замјеник командира чете Војне полиције те групе.

Добрача је оптужен као бивши референт за штабно-безбједносне и војнополицијске послове при органу безбједности, те помоћник команданта за безбједност 81. дивизије АБиХ.

Тужилац Маријана Чобовић је након читања обједињене оптужнице рекла да остаје при раније изнесеним уводним ријечима за оптужене Рамића, Топаловића, Селимовића и Мићиводу, те је уводну ријеч на почетку овог суђења изнијела само за Добрачу.

“За оптуженог Добрачу стичу се сва обиљежја кривичног дјела за које је оптужен, што ће Тужилаштво доказати објективним и субјективним доказима”, навела је Чобовићева.

Браниоци оптужених рекли су да неће износити уводну ријеч у овој фази поступка.

Мићиводин адвокат Мирсад Сиповић рекао је да је Суду БиХ поднио поднесак у којем је указао на озбиљне пропусте приликом обједињења оптужнице, те да је повријеђен Закон о кривичном поступку.

Предсједавајући судија Минка Крехо рекла је да је Вијеће прочитало Сиповићев поднесак, те да је општепознато да се, када се спајају двије оптужнице, оне не потврђују.

Иако је Крехо тражила да Сиповић не износи оно што је већ написао и доставио Вијећу, он је рекао да је оптужница нелогична и конципирана на силу.

Крехо га је и јавно опоменула, а Сиповић је навео да ће тражити њено изузеће.

Први свједоци Тужилаштва у овом поступку биће саслушани 2. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана