Почело суђење Горану Салиховићу, бившем главном тужиоцу БиХ због јела, пића и авионских карата

Агенције
Почело суђење Горану Салиховићу, бившем главном тужиоцу БиХ због јела, пића и авионских карата

САРАЈЕВО - Читањем оптужнице и излагањем уводних ријечи, данас је у Кантоналном суду у Сарајеву почело суђење Горану Салиховићу, бившем главном тужиоцу Тужилаштва БиХ, који је оптужен за злоупотребу службеног положаја од фебруара 2013. до септембра 2016. године.

Према оптужници, Салиховић је изнад лимита Тужилаштва БиХ потрошио 83.000 КМ, чиме је оштетио буџет те институције и стекао незакониту имовинску корист. У оптужници је наведено да је новац потрошио у угоститељским објектима у БиХ и иностранству, иако је знао да је годишњи лимит 25.000 марака.

Наведено је и да је сва своја службена путовања прогласио тајним, те да је намјерно закаснио на лет из Париза, због чега су купљење нове карте, а 3.874 марке су му рефундиране.

Тужитељ Амра Мехмедовић је таксативно навела мјеста, датуме, дане и износ рачуна који су за Тужилаштво спорни, односно да је Салиховић трошио средства репрезентације у дане викенда и током дана годишњег одмора у угоститељским објектима.

Салиховић је рекао да не разумије оптужницу "јер је чињенични опис нејасан и не показује да је поступао супротно циљевима службе или да је себи прибавио протуправну имовинску корист".
Казао је да је он донио одлуку којом су повећана средства за репрезентацију, да је Тужилаштво БиХ сваке године у том периоду тражило од Министарства финансија БиХ дозволу за реконструкцију буџета и да је сваки пут добило дозволу.
- Буџет је у мом периоду повећан за три, четири милиона КМ. Па замислите тог тужиоца који је спао на то да краде ручак, одмах га објесите, објесите ме ако сам то урадио. Овдје се теретим за рад Тужилаштва. Узмите у обзир како је тада радило, имали смо три смјене, сада нема посла ни за једног тужиоца. Сав износ је књижен у књигама па чак и службена путовања која сам прогласио тајним, а то сам учинио да бих био сигуран на својим путовањима. По повратку сам увијек доносио документе и рачуне - рекао је Салиховић.

За првог свједока биће позван тужилац Божо Михајловић којем се, такође, суди у Суду БиХ у афери "нестали новац".
Наредно рочиште заказано је за 14. фебруар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана