Почело прикупљање крвне плазме од особа које су пребољеле ковид, Милан Петковић први донор

Данијела Бајић
Foto: В. Трипић

БАЊАЛУКА - У Заводу за трансфузијску медицину Републике Српске почео је с радом сепаратор за прикупљање крвне плазме од особа које су пребољеле вирус корона, а први донор био је потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић.

- Радо сам се одазвао позиву да будем давалац плазме. Био сам позитиван, имао сам тежу клиничку слику и имам антитијела. Позивам све грађане који имају антитијела да дају плазму, јер тиме доприносе лијечењу обољелих од короне - рекао је Петковић.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је, осим одвајања, омогућено и чување плазме.

Шеранић је изразио је задовољство јер су пуштањем у рад овог сепаратора повећани капацитети Завода са аспекта донорства и прикупљања реконвалесцентне плазме.

- Она се у форми пасивне имунизације користи у лијечењу одређених група пацијената, сходно препорукама и смјерницама за лијечење, које препоручују како се ради са овом плазмом - рекао је Шеранић.

Он је захвалио Савјету министара чијом одлуком је у овај пројекат усмјерено око 500.000 КМ, док је исто толико издвојила и Влада Републике Српске.

- Ова опрема се може користити и за друге намјене у медицини, о чему ће Завод водити бригу и на основу тога унапређивати и тај сегмент ове дјелатности -рекао је Шеранић.

Завод за трансфузијску медицину обавио је едукације запослених.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан истакла је значај ове опреме за цјелокупни здравствени систем у Републици Српској.

- Овај апарат, сепаратор крвних ћелија, омогућава нам да од даваоца узмемо само одређени циљани дио крви, док се остали дио крви враћа - рекла је Гузијанова.

Она је напоменула да је то сасвим нова процедура у сфери давалаштва, јер омогућава да даваоци дају само оно што је најпотребније.

- У овом моменту, приоритет нам је да прикупљамо реконвалесцентну плазму и тромбоците, јер је велики број пацијената обољелих од ковида-19 којима је потребна ова терапија - рекла је Гузијанова.

Она је напоменула да је уз сепаратор набављена и опрема потребна за складиштење, јер је њен рок употребе до три године.

Када је ријеч о особама које могу бити даваоци, Гузијанова је појаснила да осим доброг општег здравственог стања, они морају да имају тјелесну масу већу од 60 килограма, старосне доби до 60 година.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана