Почеле консултације мандатара са политичким странкама

Г.С.
Foto: Дражан Поздеровић

БАЊАЛУКА- Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић почео је разговоре с представницима партија које ће партиципирати у извршној власти.

Први су на састанак са Вишковићем стигли представници Народне партије Српске. Делегацију странке предводи предсједник НПС Дарко Бањац.

Након састанка са представницима НПС, Вишковић би требао да се састане са руководством ДНС-а, СПС-а и Покрета за државу.

Вишковић је истакао да је рано говорити о персоналним рјешењима када је ријеч о министрима у новој Влади.

"Данас улазим у други круг консултација са политичким партијама", рекао је Вишковић.

Вишковић је напоменуо да постоје законом предвиђене процедуре, да мора уважити све политичке партије и социјалне партнере и разговарати са Привредном комором, Унијом удружења послодаваца, синдикатима и невладиним сектором.

"То су све наши партнери и желим све да их уважим и тек када обавим разговор са свима, појавићу се у медијима и на неки начин говорити можда мало ближе", навео је синоћ Вишковић.

Он је рекао да је већи дио експозеа завршен и да се још ради на финесама тог документа јер треба да се разговара са социјалним партнерима и невладиним сектором.

Вишковић је нагласио да ће нову Владу подржати комотна скупштинска већина и изразио очекивање да ће нова Влада радити ефикасније у односу на неки претходни период.

"Приоритет у раду нове Владе Републике Српске биће социјално праведније друштво и демографски одрживо друштво у Српској", истакао је Вишковић.

Он је навео да ће послије избора нове Владе Српске, бити формиране три радне групе.

Према његовим ријечима, прва ће имати задатак да у првом кварталу идуће године сачини социјалну карту Републике Српске, друга ће се бавити демографском политиком, а трећа стратегијом развоја Српске до 2030. године.

Он је рекао да Република Српска има уговорених неколико милијарди инвестиционих пројеката у области путне инфрастуктуре и енергетике, те изградње туристичких, здравствених и других капацитета, те додао да ће сви они остати приоритет и водиља у раду нове Владе Републике Српске.

Говорећи о раду претходне Владе, Вишковић је рекао да је поносан на резултате рада, посебно на економски дио који се односи на очување радних мјеста, повећање плата, пензија, социјалних и других давања.

Он је рекао да је Влада функционисала као један тим, а једини циљ је био да сачува Републику Српску и њене надлежности, да очува економску стабилност и радна мјеста у Српској.

Вишковић је рекао да Република Српска данас има највећи број запослених и осигураних људи од момента када се тај показатељ мјери у Српској.

"Један од циљева у протеклом периоду било је повећање буџетских прихода и ту смо направили значајан искорак, повећање инвестиција у Републици Српској", напоменуо је Вишковић.

Он је истакао да је потребно социјално одговорније друштво да би се терет кризе подијелио.

Вишковић је рекао да су и до сада помагали социјално угрожене и наставиће то чинити, наводећи да се на то припремају пред предстојеће празнике.

Он је рекао да ће у наредној години доћи до повећања најнижих плата, те пензија и борачких примања.

Мандатар је најавио и да ће од јануара идуће године доћи до повећања плата за буџетске кориснике који примања имају мања од просјечних које тренутно износе око 1.200 КМ.

"У наредној години повећаћемо и пензије, борачка примања и социјална давања за 13,5 одсто што је у висини тренутне инфлације, у зависности од прилива средстава у буџет очекујемо и додатна повећања", рекао је Вишковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана