Почела трка за 4.720 индекса

Г.С.
Почела трка за 4.720 индекса

БАЊАЛУКА, ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предајом докумената будућих бруцоша данас је почео упис на први циклус студија на два јавна универзитета у РС, који се завршава 25. јуна, а планирано је да буде уписано 4.720 будућих студената.

Маја Савић из Лакташа, која планира да упише Филолошки факултет, Одсјек енглески језик и књижевност, истиче да се за овај позив одлучила јер воли да учи нове језике и занимају је нове културе.

"Увијек ми је представљало задовољство да учим нове језике", каже она.

Јована Мишић из Кнежева, која је завршила средњу економску школу, жели да упише Економски факултет.

"Надам се да ћу положити пријемни испит, али и да ћу упасти на буџет јер би ми то много значило због плаћања школарине", казала је Марићева.

С Универзитета у Бањалуци истичу да је у првом циклусу студија планирано да се упишу 2.772 студента и додају да је полагање квалификационог испита заказано за 28. јун. Наиме, како кажу, пријављивање кандидата за упис у прву годину првог циклуса студија почело је јуче, а завршава се 25. јуна.

"Полагање пријемног испита обавиће се 28. јуна, а објављивање резултата конкурса је 30. јуна. Упис примљених кандидата почиње 5. јула, а завршава се 9. јула", казали су с Универзитета у Бањалуци.

У Универзитету Источно Сарајево казали су да су ове године планирали да упишу 1.948 студената.

"Ове године првог дана већи је број пријављених кандидата него прошле године, а највећа заинтересованост влада за Медицински факултет, затим за Правни и Електротехнички факултет", казала је Вера Ћевриз Нишић, проректор за наставу Универзитета у Источном Сарајеву.

Иначе, у свим средњим школама у РС јуче је за ученике који имају мање од 60 бодова почео пријем докумената за упис у средње четворогодишње и трогодишње школе, који се завршава у сриједу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана