Почела јавна кампања “Стоп шверцу”

Срна
Почела јавна кампања “Стоп шверцу”

БАЊАЛУКА - Управа за индиректно опорезивање БиХ почела је јавну кампању “Стоп шверцу” с циљем да грађани БиХ који имају било какву информацију о утаји индиректних пореза и незаконитом прометовању робе, посебно дуванских прерађевина, то дојаве будући да је порасла вриједност “црног тржишта”.

“Само у шест мјесеци 2020. године овлаштени службеници УИО у активностима спроведеним на цијелој територији БиХ одузели су дуван и цигарете у вриједности већој од 1,5 милиона КМ, што је више него у цијелој 2019. години”, саопштили су из УИО.

Управа је нагласила да куповина и конзумирање цигарета које нису обиљежене акцизним маркицама УИО, могу додатно нарушити здравље грађана, јер је ријеч о производима за које не постоји никаква информација о поријеклу, те се не зна шта је састав ових производа.

Грађани било коју информацију о утаји индиректних пореза и незаконитом прометовању робе, посебно дуванских прерађевина, могу да пријаве на отворену линију 080 02 06 07.

Из Управе су истакли да је у посљедњих неколико година, због значајаног повећања пореског оптерећења на дуван и цигарете, евидентиран пад броја издатих маркица, али, нажалост, није дошло до смањења пушења у БиХ, већ је порасла вриједност такозваног црног тржишта.

Из УИО су подсјетили да су приходи од индиректних пореза од највећег значаја за укупну фискалну стабилност цијеле БиХ.

“Новцем прикупљеним од индиректних пореза у највећој мјери се финансирају здравство, школство, путна инфраструктура, разна социјална давања и слично. Само у прошлој 2019. години УИО је прикупила готово осам милијарди КМ прихода од индиректних пореза”, наводи се у саопштењу Управе.

Истакнуто је да сваки облик незаконите трговине треба да буде откривен, пријављен и санкционисан јер, осим избјегавања плаћања пореза и обавеза, незаконитом трговином се ствара и нелојална конкуренција свим уредним пореским обвезницима који послују потпуно поштујући законске обавезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана