По новом предсједнику САНУ назван астероид

Срна
По новом предсједнику САНУ назван астероид

БЕОГРАД- Нови предсједник Српске академије наука и уметности (САНУ) Зоран Кнежевић српски је физичар и астроном и у свијету га сматрају за једног од најбољих познавалаца малих тијела у свемиру.

"Астероид 3900 Кнежевић" назван је по њему на приједлог италијанских астронома.

Био је предсједник Академијског одбора за науку САНУ, редовни члан Одјељења за математику, физику и гео-науке у САНУ и Генерални секретар САНУ.

Рођен је 23. августа 1949. године у Осијеку. Астрономију је дипломирао на Природно-математичком факултету у Београду 1972. године, магистрирао 1976. и докторирао 1989. године.

У центар његових научних истраживања спадају мала небеска тијела, из чега је произашао велики број његових радова око одређивања маса и орбита астероида.

Посебно се бави проблемом хаотичног кретања малих планета, астрографским и фотометријским осматрањима објеката Сунчевог система, динамичким процесима у Сунчевом систему и другим.

Његов главни научни допринос припада области аналитичких теорија кретања малих тијела, а рад је везан за

Астрономску опсерваторију у Београду у којој је током низа година вршио низ различитих истакнутих функција, а од 2002. до 2014. године је био њен директор.

Дописни члан САНУ је постао 5. новембра 2009. године, а редовни 2015. године.

Члан је више међународних и српских астрономских организација. Говори енглески, италијански и руски језик.

Кнежевић је данас на изборима у САНУ добио 75 гласова у односу на 33 свог противкандидата композитора Светислава Божића.

Досадашњи предсједник САНУ Владимир Костић који је недавно поднио оставку био је осам година на челу ове угледне националне институције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана