Пирален у “Инцелу” још није уклоњен

Драгана Орловић
Пирален у “Инцелу” још није уклоњен

БАЊАЛУКА - Афера пирален у бањалучкој Пословној зони “Инцел” уздрмала је јавност прије двије године, али санација загађеног земљишта још није урађена, потврђено је “Гласу Српске”.

У “Инцелу” је 9. марта 2019. године избио пожар, када је плануло отровно уље пирален. Од тада су кренуле серије инспекцијских контрола, а у цијели случај укључила се и полиција, као и Окружно тужилаштво у Бањалуци.

На појединим локацијама у кругу некадашњег индустријског гиганта утврђено је да канцерогеног уља пирален има чак 3.000 пута више него што је дозвољено, показале су анализе земљишта са тог подручја.

Осим пиралена у “Инцелу” је тада откривено и високо присуство тешких метала. У цијелу причу укључили су се и међународни стручњаци, а домаће институције и даље чекају њихове анализе.

У Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС рекли су за “Глас Српске” да је у јулу и септембру ове године проведено детаљно теренско истраживање на претходно потврђених седам локација, односно “жаришта” у овој пословној зони, као и да је урађена аналитичка евалуација резултата прикупљених 595 узорака земљишта и грађевинског отпада. Резултати истраживања биће коришћени као основа за предлагање Пројекта ремедијације и рекултивације, односно, преуређивања и чишћења бивше индустријске зоне “Инцел” у Бањалуци.

- То укључује и приједлог рјешења за коначно збрињавање земљишта контаминираног “ПЦБ” спојевима. Пројекат ремедијације је у фази израде и требало би да буде завршен до краја овог мјесеца - навели су у ресорном министарству.

Поручују и да ће представници радне групе за питање “Инцела”, а коју чине представници градске управе Бањалука, Министарства просторног уређења, грађевинарства и екологије РС, представници Пословне зоне “Инцел” и Републичке Управе за инспекције послове, након што добију резултате поменутог пројекта одлучити о идућим корацима, што подразумијева и начин рјешавања овог проблема.

Пројекат ремедијације требало би да буде посљедњи пројектни документ прије почетка санације “Инцела”. УНДП је у мају ове године објавио конкурс за одабир консултанта, након којег је посао додијељен конзорцију на челу са компанијом “Деконта” из Чешке.

Оптужница

Основни суд у Бањалуци у августу ове године потврдио је оптужницу против Петра Шмитрана из Градишке због сумње да је починио кривично дјело загађивање животне средине отпадним материјалима. Шмитран се сумњичи да је као власник фирме “Универзум” непрописно одлагао и одбацивао опасан отпад на земљишту у кругу фирме “Инцел” у бањалучкој улици Вељка Млађеновића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана