ПИК: Закону о раду НВО није мјесто у демократском друштву

ГС
ПИК: Закону о раду НВО није мјесто у демократском друштву

САРАЈЕВО - Савјет за примјену мира (ПИК) огласио се поводом одлуке Владе Републике Српске да упути у процедуру Нацрт закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних те истакли да оваквом законском рјешењу није мјесто у демократском друштву.

Између осталог, у изјави амбасадора чланица ПИК-а, наводи се да „Влада Српске од 2013. године покушава донијети закон којим би се

организације цивилног друштва ставиле под стриктан надзор органа власти и ограничила њихова могућност да остварују своја демократска права“.

-Нацрт Закона о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација додатно ће ограничити грађански простор за функционално и независно цивилно друштво и представљаће значајну пријетњу свеукупном стању у области људских права и демократије у БиХ – саопштио је ПИК.

Додају да су недавно поновно увођење законских санкција за клевету и предложени нови закон у супротности са самим појмом демократије.

-Њима се ограничава политички плурализам, а сврха им је да застраше политичку опозицију. То ће спријечити слободну критичку дебату и додатно сузити ионако све мањи грађански простор у Српској. Амбасадори Управног одбора ПИК-а снажно подржавају независне медије и цивилно друштво и наглашавају њихово право да проводе своје активности без узнемиравања, страха или непотребног притиска – додато је.

У саопштењу ПИК-а наглашено је да у предложеном закону нема мјеста у демократском друштву и у супротности је са више пута понављаним опредјељењем руководства Републике Српске да унаприједи одвијање процеса европских интеграција.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана