ПИК: Политичари да наставе са досадашњим позитивним трендом

Срна
ПИК: Политичари да наставе са досадашњим позитивним трендом

САРАЈЕВО, 7. ЈУНА /СРНА/ - Управни одбор Савјета за спровођење мира /ПИК/ позвао је све политичке актере у БиХ да наставе са досадашњим позитивним трендом и искористе шансу како би подстицали помирење и даљи напредак БиХ на евроатлантском путу.

Управни одбор ПИК-а у коминикеу објављеном након дводневне сједнице у Сарајеву позива власти да без одгађања приступе рјешавању кључних изазова, односно да одмах постигну конкретне резултате у спровођења 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије, имајући у виду да је препорука за кандидатски статус у ЕУ дата уз разумијевање да ће бити предузет низ корака.

У коминикеу се наводи да то укључује и хитно усвајање, у потпуности усклађено са ЕУ стандардима, измјена и допуна Закона о Високом судском и тужилачком савјету БиХ /ВСТС/ које се односе на интегритет, као и нових закона на нивоу БиХ о ВСТС-у, судовима и спречавању сукоба интереса.

Похваљено је брзо успостављаљње власти након октобарских избора, као и позитиван тренд у раду Савјета министара, те успјешно усвајање буџета за ову годину, за разлику од стагнације која је обиљежила ранији период.

У коминикеу је истакнуто да власти у БиХ, као што је наведено у програму "пет плус два", треба да нађу прихватљиво и одрживо рјешење за питање расподјеле државне имовине између власти на нивоу БиХ и других нивоа усвајањем закона на нивоу БиХ којим ће се уредити то питање. "Рјешавање државне имовине од кључног је значаја за реализацију програма жпет плус дваж, што је неопходно за затварање ОХР-а, а биће од користи и грађанима БиХ због тога што ће се имовина моћи користити у продуктивне сврхе", наводе из Управног одбора ПИК-а.

Управни одбор ПИК-а позива власти у БиХ да побољшају интегритет изборног процеса тако што ће ревидирати правни оквир како би се спровеле препоруке ОЕБС-а, ГРЕЦО-а и Венецијанске комисије. "Органи власти овај циљ треба да испуне што је прије могуће како би обезбиједили да се локални избори планирани за 2024. годину одрже у оквиру којим се обезбјеђује већа транспарентност и јачи интегритет изборног процеса", наводе из Управног одбора.

Управни одбор ПИК-а сагласан је да се БиХ и даље суочава са крупним изазовима, укључујући и, како се наводи, "сецесионистичке пријетње владајуће коалиције у Републици Српској и напоре којима се подривају" БиХ и њене институције.

У документу се позивају власти Републике Српске "да се конструктивно ангажују у раду институција на ниву БиХ и подржавају владавину права, као и да се уздрже од било каквог притиска на судије Уставног суда БиХ".

"Управни одбор ПИК-а подржава јачање демократије у БиХ и интегритета њених институција. То обухвата обезбјеђивање пуне равноправности свих грађана и елиминацију дискриминације, посебно имплементацијом судске праксе Европског суда за људска права која се односи на групу предмета жСејдић и Финциж", истиче се у коминикеу.

Наглашавајући да спровођење Општег оквирног споразума за мир и даље представља основ за стабилну, безбједну и просперитетну БиХ, Управни одбор ПИК-а подсјећа све стране на њихову обавезу да у потпуности поштују Споразум, све његове анексе и одлуке високог представника. "Управни одбор још једном потврђује своје неспорно опредјељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене земље, која се састоји од два ентитета. Управни одбор понавља да ентитети немају право на отцјепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ", наводи се у коминикеу.

У коминикеу је поново потврђена "пуна подршку високом представнику у обезбјеђивању пуног поштовања Општег оквирног споразума за мир у БиХ и спровођењу његовога мандата у складу с Анексом 10 и одговарајућим резолуцијама Савјета безбједности УН, што остаје непромијењено".

Наредна редовна сједница Управног одбора ПИК-а биће одржана 5. и 6. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана