ПИК осудио одлуке Народне скупштине Републике Српске

ГС
Foto: В. Трипић

САРАЈЕВО - Амбасадори Управног одбора Савјета за имплементацију мира (ПИК), осим руског, саопштили су да најоштрије осуђују „ескалацију тензија која долази од стране неких политичких лидера као одговор на недавну измјену Кривичног закона БиХ, као и кораке које је предузела Народна скупштина Републике Српске, „а који би нарушили стабилност и омели ефикасан рад органа власти“.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче по хитном поступку Закон о непримјењивању одлуке високог представника којом се доноси Закон о допуни Кривичног закона БиХ, те Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске, као и закључак који је усаглашен у понедјељак на заједничком састанку свих парламентарних странака у Српској.

-Реторика и поступци који подривају функционисање државе биХ, укључујући бојкот институција на државном нивоу и блокирање виталних одлука, дестабилизују земљу и супротни су Дејтонском мировном споразуму. Такви потези не служе интересима грађана биХ и ометају европске интеграције и напредак у 14 кључних приоритета -саопштено је.

Додају да су „ревизионизам, величање осуђених ратних злочинаца и порицање добро документованих и утврђених чињеница о ратним догађајима, укључујући геноцид, неприхватљиви“.

-То је у супротности с најосновнијим европским вриједностима и подрива стабилност земље те добробит и просперитет грађана БиХ. Недавно доношење амандмана резултат је дуготрајне пасивности домаћих политичких актера, а примјењив је на све грађане у БиХ. Амбасадори Управног одбора ПИК-а позивају власти да се суздрже од дестабилизујућег понашања и позивају све политичке лидере у БиХ да се фокусирају на подршку миру, стабилности и просперитету за грађане ове земље и унапређењу помирења, изграђеног на међусобном признавању, емпатији и поштивању свих жртава - навели су из ПИК-а.

Амбасадори Управног одбора ПИК-а наглашавају своју „континуирану подршку ауторитету и мандату високог представника и виталној улози коју високи представник има све док се не испуни пет циљева и два услова за излазак БиХ из режима међународне супервизије.

Руска Федерација се не слаже с овом изјавом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана