Петровић: Одлука ЦИК-а нелегитимна, ако је Уставни суд подржи онда закони у БиХ не важе

ГС
Петровић: Одлука ЦИК-а нелегитимна, ако је Уставни суд подржи онда закони у БиХ не важе

ТРЕБИЊЕ - Генерални секретар СНСД-а Лука Петровић оцијенио је данас да је одлука Централне изборне комисије (ЦИК) БиХ о пролонгирању локалних избора сигурно нерегуларна, али да је ипак општи акт и Уставни суд БиХ мора да провјери њену регуларност, а ако тај Суд подржи овакву одлуку онда закони у БиХ не важе.

Он је "Гласу Српске" јуче најавио да ће СНСД Уставном суду БиХ упутити захтјев за преиспитивање одлуке ЦИК-а на основу које су локални избори одгођени за средину новембра, односно за тачно 42 дана, како он каже без икаквих разлога.

-СНСД као најозбиљнији и одговоран политички субјекат мора да реагује и ми тражимо испитивање уставности и законитости нелегитимне одлуке ЦИК-а. Захтјев упућујемо Уставном суду БиХ јер је та одлука од суботе општи акт и надлежност за оцјењивање тога документа има Уставни суд БиХ - рекао је Петровић.

Он је нагласио да ова одлука нема никаквих упоришта.
- Они се час позивају на вјерске празнике, а зна се добро шта су и који су вјерски празници у БиХ, а сигурно нису оно што су они објашњавали. Час се позивају на финансирање, а зна се добро ко је задужен за финансирање, а не за одгађање избора - рекао је Петровић.

Он је нагласио да се избори нису могли одгодити, јер се одгађање ради само онда када се обављају избори и ако има неких ствари које нису биле организоване онда се тек одлажу избори и то у појединим изборним јединицама или општинама, а не у цијелој БиХ.

- ЦИК је приватизовала Закон и просто смо становишта ако Уставни суд, а вјерујем да ће врло брзо реаговати, колико сам упознат има сједницу 19. јуна, подржи ову одлуку онда нам је јасно којим током иде, а то је да закони не важе у БиХ - рекао је Петровић.

Он је навео да ће, ако Суд укине ову одлуку, избори бити одржани по закону, 4. октобра.

- Очито је да постоји велики страх код руководстава ПДП-а и СДС-а и који, ослањајући на СДА, покушавају да одгоде изборе и не смију да изађу на изборе 4. октобра - рекао је Петровић.

Он је поручио да вјерује у законе који важе у БиХ и Уставе Републике Српске и БиХ.

- Ја вјерујем да ће они узети предмет, а хоће ли га одрадити по ономе што је важеће, знаћемо. Ови сада не раде по важећим законима и Уставу - рекао је Петровић.

Он је напоменуо да је ЦИК БиХ изабран мимо законских процедура.
- Централна изборна комисија се бира путем конкурса, овдје је то изгласано како је изгласано са коалицијом СДА, СДС и ПДП и зато сада имамо нелегитмну Централну изборну комисију - каже Петровић.

ЦИК је у суботу, због недостатка новца који треба да обезбиједе институције на нивоу БиХ, преиначио ранију одлуку да избори буду 4. октобра и заказао изборе за градоначелнике, начелнике и одборнике у скупштинама бирати 15. новембра.

Упориште за то, казали су у ЦИК-у, имају у Изборном закону који прописује да се одгођени избори одржавају најкасније 30 дана од дана који је одређен за редовне изборе. С обзиром  на то да су избори недјељом, прва недјеља, након 4. новембра, је 8. новембар, а то се, како су навели, подудара с вјерским празником једног од конститутивних народа те је пала одлука да буду 15. новембра.

СНСД и њихови партнери те ХДЗ БиХ не признају као легитимне чланове ЦИК-а БиХ који су изабрани на сједници Представничког дома Парламента БиХ гласовима СДС-а, ПДП-а и СДА, а не на основу интервјуа које је требало да спроводе изабрана парламентарна комисија. Због тога, између осталог, не признају ни одлуке ЦИК-а које су донесене.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана