Петронијевић: Ускоро посјета пријатељима у Српској и ФБиХ

Срна
Петронијевић: Ускоро посјета пријатељима у Српској и ФБиХ

БЕОГРАД - Адвокат из Београда Горан Петронијевић изјавио је за Срну да није било никаквог основа за забрану његовог уласка у БиХ и оцијенио да су те забране њему и другим грађанима Србије биле намијењене унутрашњим политичким обрачунима у БиХ - унутарнационалним и унутарпартијским.

Петронијевић је рекао да ће што прије буде могао посјетити пријатеље које има и у Републици Српској и Федерацији БиХ, након што му је укинута забрана уласка у БиХ.

-Жао ми је што нисам могао да дођем да се видим са пријатељима, али углавном су они долазили овамо(у Србију). Гледаћу да што пре будем могао да кренем од Бањалуке и направим турнеју кроз БиХ. Наравно и кроз федерални део јер и тамо имам доста пријатеља -  истакао је Петронијевић.

Он је навео да је, према његовим сазнањима, постојао ужи списак са именима 40 људи, као и дужи са око 120 људи, којима би, да су се појавили на граничном прелазу, било уручено рјешење о забрани уласка у БиХ.

Петронијевић је указао да га је у свему једино бринуло то, што је неко зарад јачања својих позиција спреман да дјелује без законског основа и уставног овлашћења и учини такву грешку, која може да буде искључиво уперена против БиХ као самосталне државе, "на њену дестабилизацију и евентуално разбијање".

-И онда се ту се потпуно мењају тезе: они који бране дејтонски устав и покушавају да БиХ ресетују на дејтонска подешавања, проглашавају се сепаратистима и рушитељима БиХ, при чему су они који овакве ствари раде јесу реални рушитељи БиХ, јер овакве ствари изазивају реалну дестабилизацију - истакао је Петронијевић.

Министар безбједности у Савјету инистара Ненад Нешић потврдио је јуче Срни да су универзитетском професору Милошу Ковићу и адвокату Горану Петронијевићу из Београда укинуте мјере забране уласка у БиХ.

Гранична полиција БиХ у марту прошле године није дозволила професору Ковићу да уђе у БиХ на граничном прелазу Вардиште, уз образложење да "представља опасност по безбједност БиХ". Одлука о забрани уласка донесена је крајем фебруара 2022. године.

Улазак у БиХ на прелазу Каракај 25. марта 2022. године није дозвољен ни Петронијевићу, јер, како је наведено у рјешењу, "представља пријетњу безбједности, јавном поретку, јавном реду и миру и јавном здрављу у БиХ или међународним односима БиХ".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана