Петричевић: Подршка привредницима да одрже посао и сачувају раднике

Срна
Петричевић: Подршка привредницима да одрже посао и сачувају раднике

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске наставиће својим мјерама да подржава привредне субјекте како би у вријеме пандемије вируса корона одржали пословање, односно задржали запослене раднике, рекао је Срни министар привреде и предузетништва Српске Вјекослав Петричевић.

Он је указао да је, с тим у вези, значајна подршка намијењена оним компанијама које су инвестирале у набавку савремене технологије и опреме или су, попут многих, морале да у вријеме пандемије вируса корона производне процесе прилагоде захтјевима тржишта.

“На ову мјеру смо се одлучили свјесни да се утицај вируса корона одразио на пословање привредних субјеката који послују у свим областима прерађивачке индустрије и да највеће проблеме имају извозно оријентисани сектори, као и сектори чији рад зависи од увозних сировина и репроматеријала”, рекао је Петричевић.

Он сматра да је за реализацију инвестиционих пројекта у прерађивачкој индустрији погођеној пандемијом неопходно било пружити финансијску подршку доношењем уредбе која је резултат рада Министарства привреде, а којом је уређен поступак додјеле средстава.

“Имајући у виду чињеницу да је значајан број привредних субјеката у периоду пандемије вируса корона имао отказивање уговора или смањење наруџби од ино-партнера, они су били приморани да прошире постојећи производни програм како би задовољили захтјеве постојећих и нових купаца”, каже Петричевић.

Он је навео да се поступак додјеле средстава спроводи на основу јавног позива, који је протекле седмице расписало ресорно министарство.

“За спровођење поступка додјеле средстава именована је комисија од седам чланова, од којих су по један представник Привредне коморе и Уније удружења послодаваца. Ова комисија уједно врши оцјену и бодовање пријава према критеријумима дефинисаних уредбом”, појаснио је Петричевић.

Министарство привреде и предузетништва објавило је јавни позив за додјелу средстава привредним субјектима за подршку инвестиционим пројектима у условима пословања изазваних пандемијом вируса корона у укупном износу од 2.000.000 КМ.

Средства додјељују привредним субјектима кроз два програма - први је програм за привредне субјекте који су у 2019. години остварили пословне приходе до 3.000.000 КМ, запошљавају од пет до 50 радника и који учествују са пројектом чија финансијска вриједност износи најмање 50.000 КМ.

Други програм је за привредне субјекте који су у 2019. години остварили пословне приходе веће од 3.000.000 КМ, запошљавају више од 50 радника и који учествују са пројектом чија финансијска вриједност износи најмање 100.000 КМ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана