Петковић: Законитост скупштинских аката оцјењује једино Уставни суд

Срна
Петковић: Законитост скупштинских аката оцјењује једино Уставни суд

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је данас да једино Уставни суд Српске може преиспитивати законитост Закона о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка која се односи на Закон о допуни Кривичног закона БиХ.

“Сматрам да Уставни суд не може да пронађе на том плану ништа незаконито, јер је акте донијела Народна скупштина која је је легално и легитимно тијело Српске”, рекао је Петковић Срни поводом позива СДА да ОХР стави ван снаге овај закон.

Он је рекао да лидер СДА Бакир Изетбеговић годинама гледа да се додвори високом представнику и оствари своје коначне циљеве међу којима је најопаснији укидање Српске.

Петковић је изразио увјерење да нелегитимно изабрани високи представник у БиХ Кристијан Шмит неће подлећи тим притисцима.

Он каже да не сумња да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске дати све од себе да сруши Закон о непримјењивању одлуке високог представника и Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске били проглашени неуставним.

“Међутим, они морају бити свјесни да сваким притиском на судове и на високог представника само чине да БиХ има још мање и тиме не поспјешује суживот. Они морају бити свјесни да Бошњаци нису једини народ у БиХ”, поручио је Петковић.

Предсједништво СДА позвало је ОХР да стави ван снаге Закон о непримјењивању одлуке високог представника у БиХ Валентина Инцка која се односи на Закон о допуни Кривичног закона БиХ, а који је недавно усвојила Народна скупштина Српске.

Из ове странке наводе да ће Клуб Бошњака у Вијећу народа Републике Српске, као и правни тим СДА, предузети све неопходне активности како би овај и Закон о допуни Кривичног законика Републике Српске били проглашени неуставним.  

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана