Петковић: Уставни суд БиХ није надлежан и треба да одбаци апелацију у вези са концесијама на Дрини

Срна
Петковић: Уставни суд БиХ није надлежан и треба да одбаци апелацију у вези са концесијама на Дрини

БАЊАЛУКА - Потпредсједник Уједињене Српске Милан Петковић сматра да Уставни суд БиХ није надлежан да одлучи по апелацији посланика странака из ФБиХ у Парламентарној скупштини БиХ за оцјену уставности низа аката Републике Српске који се односе на концесије на ријеци Дрини јер је ријеч о подзаконским актима и Уставни суд БиХ ту нема надлежност, због чега треба да ту апелацију одбаци.

Петковић, који је и шеф Правног тима Уједињене Српске, рекао је на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци да питање државне имовине није апсолутно регулисано и није обухваћено Уставом БиХ, те да Уставни суд БиХ и не може одлучивати о овој материји јер би овдје стварао посебне правне норме.

- Уставни суд БиХ би у случају усвајања апелације постао и уставотворац, а не само неко ко доноси одлуке по апелацији јер би преузео улогу Парламентарне скупштине БиХ и регулисао би неку материју која није регулисана Уставом и која није апсолутно његова надлежност - истакао је Петковић.

Он је навео да бошњачка политичка елита овим очито жели да све оно што је раније чинила преко високог представника - одузимала надлежности Републике Српске, да то сада чини преко Уставног суда БиХ.

- Овим желе да одузму не само надлежности Републике Српске, већ и територију и да прекроје дејтонску БиХ - упозорио је Петковић.

Петковић је подсјетио да Устав БиХ ни у једном свом дијелу не помиње државну имовину јер је државна имовина припадала СР БиХ, која није могла постати имовина БиХ.

- БиХ, која је створена од два ентитета, нема своју имовину, већ имовину имају Република Српска и ФБиХ. Данашња БиХ има само оне надлежности које су јој изричито пренијели ентитети, а та надлежност нису концесије - појаснио је Петковић.

Он је рекао да се овим жели нанијети штета Републици Српској у смислу да јој се не дозволи изградња хидроелектрана на Дрини које би се градиле заједно са Србијом и које би донијеле вишеструку корист не само Српској, већ и БиХ.

- Уставни суд БиХ сигурно ће одбацити ову апелацију јер би у супротном произвео политичку, али и уставну кризу у БиХ - оцијенио је Петковић.

Он је рекао да је и питање војне имовине у БиХ идентично овом питању.

- Прво је била војна имовина, сада су то ријеке, касније ће бити путеви, пољопривредно земљиште, шуме. БиХ жели да буде централизована земља, односно жели да развласти сва овлаштења Републике Српске - да јој се одуземе сва имовина, а што значи прекрајање БиХ - истакао је Петковић.

Коментаришући најаве опозиције у Републици Српској да ће обезбиједити скупштинску већину у парламенту Српске и "срушити" Владу Републике Српске, Петковић је рекао је да је опозиција губитник протеклих локалних избора, као и претходних парламентарних и да не види могућност да у наредне двије године створи већину у Народној скупштини, те да неће побиједити на идућим парламентарним изборима.

Члан Правног тима Уједињене Српске Драган Дакић рекао је новинарима да, када се говори о концесијама на ријеци Дрини, да је ријеч о великој инвестицији од регионалног, републичког и државног значаја, коју без икаквог економски оправданог разлога, а без формално правног утемељења, неко жели да оспори.

- БиХ ризикује одштетни захтјев од Србије, који ће извјесно наступити у случају оспоравања овог правног посла од Уставног суда БиХ. Тиме ћемо довести буџет БиХ пред велики изазов плаћањем међународне арбитраже - указао је Дакић.

Двадесет и четири посланика странака из ФБиХ у Представничком дому парламента БиХ поднијела су крајем децембра прошле године захтјев Уставном суду БиХ због одлука Српске о утврђивању услова за додјелу концесија путем преговарачког поступка за изградњу и кориштење хидроелектрана "Бук Бијела", "Фоча" и "Паунци" на ријеци Дрини, у општини Фоча.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана