Петковић: Нема напада на уставни поредак БиХ

Срна
Петковић: Нема напада на уставни поредак БиХ

САРАЈЕВО - Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Милан Петковић изјавио је да је на саслушању у Тужилаштву БиХ правно образложио да нема никаквог основа за вођење истраге против више лица из Српске због наводног напада на уставни поредак, нити елемената овог кривичног дјела.

Он је рекао да је у Тужилаштву БиХ изјаву дао у својству свједока у вези са посебном сједницом Народне скупштине Републике Српске која се тицала враћања надлежности са нивоа БиХ на ниво Српске.

"Нема кривичног дјела напада на уставно уређење зато што није било никакве пријетње силом нити насилном промјеном уставног уређења. Осим тога, овдје се уопште не ради о промјени уставног уређења БиХ јер одбрана, правосуђе и индиректни порези, односно Управа за индиректно опорезивање нису дио уставног поретка БиХ нити дио Устава БиХ и зато не може да се ради о овом кривичном дјелу", појаснио је Петковић.

Он је оцијенио да је имао коректан разговор са тужиоцем Олегом Чавком и да је током разговора изнио своја сазнања која се тичу посебне сједнице, али и образложење на који начин функционише Колегијум Народне скупштине Републике Српске, на који начин се доносе одлуке на Колегију и на самом засједању скупштине.

"Такође сам образложио и ко су били предлагачи одређених закључака, ко су били извјестиоци по појединим тачкама дневног реда, а и један дио који се тицао доношења одлука од Уједињене Српске, чији сам ја потпредсједник и да ли смо и на који начин расправљали о овим закључцима на страначким органима", рекао је Петковић.

На питање како ће се по његовој оцјени завршити цијели овај процес, Петковић је рекао да је у току истрага и да не жели на било који начин да утиче на њен ток, али да сматра да је "једина исправна одлука да се донесе наредба о обустави истраге".

У Тужилаштву БиХ су крајем децембра саслушани поједини званичници и предсједници опозиционих политичких партија из Републике Српске.

Народна скупштина Републике Српске је 10. децембра на посебној сједници о враћању пренесених надлежности усвојила Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

Тужилаштво БиХ је након тога отворило предмет против више лица због, како су навели, основане сумње да су починила кривично дјело напад на уставни поредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана