Петер ван дер Оверарт шеф ИОМ у БиХ: Локалне власти одбијају да се окрену рационалним рјешењима

Срна
Петер ван дер Оверарт шеф ИОМ у БиХ: Локалне власти одбијају да се окрену рационалним рјешењима

САРАЈЕВО - Број миграната и избјеглица који бораве на отвореном усљед доласка хладног времена у БиХ наставља да расте због сталног одбијања различитих нивоа власти да координишу рад и окрену се рационалним рјешењима, изјавио је шеф Мисије Међународне организације за миграције /ИОМ/ у БиХ Петер ван дер Оверарт.

Он је за АП рекао да поједине локалне власти у БиХ, умјесто да помогну агенцији у проширењу смјештаја за мигранте, сада ограничавају приступ доступним капацитетима.

Од око 8.500 миграната у БиХ, 2.500 њих принуђено је да спава на отвореном, у илегалном смјештају, шумама, улицама и напуштеним објектима, углавном на сјеверозападу, близу границе са Хрватском.

Ван дер Оверерт, који је координатор за западни Балкан и представник ИОМ у БиХ, истакао је да је апсолутно непотребно да мигранти живе у таквим условима, јер Организација има ресурсе, углавном из ЕУ, да обезбиједи бригу о тим људима.

"Имам центар за 1.500 људи. Локалне власти ми дозвољавају да смјестим само 500. Могао бих сутра да склоним 1.000 људи са улице, у центар, али ми то није дозвољено", нагласио је Оверерт.

АП истиче да представници локалних власти у БиХ нису били доступни да прокоментаришу тврдње координатора ИОМ.

Оверерт је напоменуо да БиХ има неколико седмица да се сабере и рационално одлучи да се суочи са тренутном ситуацијом у вези са миграцијама.

"Уколико то не учинимо, за мјесец дана ћемо имати хуманитарну кризу, људи ће спавати на снијегу, овају пут укључујући породице и дјецу", додао је Оверерт.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана