Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ, за “Глас Српске”: Спољни фактор сужава простор за дијалог у БиХ

Ведрана Кулага
Петар Иванцов, амбасадор Русије у БиХ, за “Глас Српске”: Спољни фактор сужава простор за дијалог у БиХ

БАЊАЛУКА - Након четврт вијека од потписивања Дејтонског мировног споразума сви би већ требало да схвате да су три конститутивна народа у БиХ једнака и да је игнорисање два народа у вези са питањима која су за њих од великог значаја једнако подривању самих темеља Дејтона, оцјењује амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов.

Руски амбасадор каже да је неопходно одустати од увјерења да ће у случају кризе неко са стране ријешити све како треба.

- Такав спољни фактор само сужава простор за унутрашњи политички дијалог, а одговор на кризе треба тражити у дијалогу уз узајамно поштовање. Унутрашњи прогрес је немогућ ако стране не слушају и не чују једна другу, не узимају у обзир узајамне интересе и не теже ка тражењу компромисних рјешења - каже Иванцов за “Глас Српске”.

Када је ријеч о предложеном нацрту закона о избору судија Уставног суда БиХ, Иванцов каже да то не би требало да буде проблем за било кога.

- Чињеница да су тај нацрт предложили представници два конститутивна народа чини ту иницијативу озбиљном и наглашава њен значај. Позвао бих све чланове парламента да се активно и конструктивно укључе у рад у вези са тим законом да би био постигнут консензус. Као што је познато, Устав БиХ предвиђа могућност да се, након пет година послије његовог ступања на снагу, ревидира поступак именовања страних судија Уставног суда БиХ. Прошло је 25 година. Ако два народа сматрају да је дошло вријеме, не треба да то доводимо у питање. Оно што би међународна заједница могла урадити у овој ситуацији је подржати овакву иницијативу. Одбијати је, чак немајући увида у њу, је потпуно неконструктивно. Напротив, укидање института страних судија утемељено је у реформи система правосуђа коју препоручује Европска унија - каже Иванцов.

Према његовим ријечима, такозваним бонским овлашћењима је одзвонило и у вези са тим нема никакве дилеме.

- Та “златна времена” у којима су високи представници као неки “диктатори” одлучивали о судбини БиХ, њених народа и легалних представника су отишла заувијек. Садашњост и будућност ваше земље је само у вашим рукама. Међународна заједница је још присутна ради подстицања процеса помирења и помагања демократском и друштвено-економском развоју, али било која интервенција не долази у обзир. Руска Федерација се чврсто залаже за пуну независност БиХ као равноправног и поштованог партнера. Увјерен сам да нема смисла полагати наду у “добре услуге” од стране високог представника - оцјењује руски амбасадор.

На питање како коментарише оцјене да Руска Федерација преко Републике Српске врши утицај на подручје БиХ, Иванцов каже да “изгледа да се само лијени не баве размишљањима о теми утицаја Русије у БиХ и Балкану у цјелини”.

- Образложења да ми наводно имамо за циљ дестабилизацију нису ништа друго него банална измишљотина. Ми смо један од водећих трговинских и економских партнера и улазимо у списак водећих инвеститора у БиХ. Какве ово има везе са “дестабилизирајућим” намјерама? Република Српска је наш драги пријатељ и не видим зашто би то било коме сметало. Суштина Дејтона јесте суверенитет, независност и територијални интегритет, као и три народа и два ентитета са уставним надлежностима. Можете ли ме подсјетити када се неко из међународне заједнице, осим мене, сјетио три народа и два ентитета са својим надлежностима? Не можете, нико се тога не сјећа. Све сам увјеренији да само Русија одавно брани дејтонску логику БиХ - каже Иванцов.

Мигранти

Када је ријеч о проблему са мигрантима Иванцов каже да се “мигранти крећу ка западној Европи, јер су некада позвани тамо уз обећање да ће сви бити прихваћени”.

- БиХ им није циљ, али желим подсјетити да на путу овдје мигранти већ пролазе кроз територије ЕУ, односно Грчку и Бугарску, које су их донедавно просљеђивале даље. Питање је из којег разлога?! Опште је познато да одржавање једног мигранта на подручју ЕУ кошта Брисел многоструко више од његовог смјештаја у кампу у БиХ, али та жеља да се уштеди представља пријетњу јавној безбједности у БиХ - каже Иванцов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана