Перовић: Запад припрема насилан сценарио смјене руководства Српске

Срна
Перовић: Запад припрема насилан сценарио смјене руководства Српске

МОСКВА - Шеф Представништва Републике Српске у Москви Душко Перовић изјавио је да амерички и британски амбасадори у Сарајеву Мајкл Марфи и Џулијан Рејли, уз подршку Кристијана Шмита припремају насилан сценарио за уклањање са власти предсједника Републике Српске Милорада Додика.

"Очекујемо раст напетости у БиХ", рекао је Перовић за "Руску газету".

Он је напоменуо да је самозвани високи представник у БиХ Кристијан Шмит, чији легитимитет не признају Република Српска, Русија и Кина, с обзиром да његову кандидатуру није потврдио Савјет безбједноси УН, припремио два провокативна закона.

Један од тих закона, како је навео, је пренос природних ресурса са Републике Српске на заједнички ниво, што у потпуности нарушава Дејтонски споразум, а други је кривична одговорност за неиспуњење његовог рјешења.

"На тај начин Шмит наставља насилну англосаксонску линију о унитаризацији БиХ и посљедичном кршењу права српског народа. Томе се, наравно, противи Милорад Додик, према коме Запад одавно машта да покрене кривични прогон", додао је он.

Перовић је додао да Дејтон више не задовољава Американце и њихове савезнике.

"Плус ту је још и амбиција америчког и британског амбасадора у Сарајеву Мајкла Марфија и Џулијана Рејлија, као и самозванца Кристијана Шмита да се свете Милораду Додику", констатовао је Петровић.

Протеклих дана, како је навео, с циљем застрашивања Срба на територији Републике Српске, без одговарајућег одобрења, на изузетно ниској висини пролетјела су два америчка војна авиона, чиме је Запад демонстрирао своју силу.

Према његовим ријечима, постоји информација да се припрема трансфер додатног НАТО војног контингента у БиХ - 1.700 људи, што може указивати на припрему насилног сценарија смјене руководства Српске.

Перовић је истакао да једини логичан одговор на такве провокације Запада може бити ванредна сједница Народне скупштине Републике Српске, на којој ће бити донесена одлука о нелегитимности западним протекторатом наметнутих правила и могућем изласку Републике Српске из састава БиХ.

"То ће све бити спонтано. То неће бити жеља Милорада Додика, који се залаже за мир и дијалог у БиХ, за очување Дејтонског мировног споразума, него ће бити спонтани одговор представника српског народа", нагласио је Перовић. /крај/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана