Перишић: Очекујем интензивирање процеса тражења несталих

Срна
Перишић: Очекујем интензивирање процеса тражења несталих

БАЊАЛУКА - Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Никола Перишић очекује да ће у наредном периоду бити интензивиран процес тражења несталих у БиХ, који је, због пандемије вируса корона, био у потпуном застоју.

- Очекујем интензивирање тужилачких наредби када је ријеч о процесу ексхумација и идентификација српских жртава рата и много боље резултате у процесу тражења несталих Срба - изјавио је Перишић Срни.

Он је навео да, због пандемије вируса корона, раније није било тужилачких одлука, а самим тим ни ексхумација јер је било ограничено кретање истражитеља на терену у погледу сакупљања и провјере информација о несталим лицима.

Говорећи о дугогодишњем застоју у процесу идентификације ексхумираних посмртних остатака више од 600 лица у три спомен-костурнице у Републици Српској - Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву, Перишић је напоменуо да постоје сумње да се у спомен-костурницама и мртвачницама у Српској налази велики број погрешно идентификованих лица класичном методом.

- Радићемо кампању узимања крвних узорака од чланова породица како би се овај проблем ријешио - истакао је Перишић.

Он је рекао да ће се идентификације радити искључиво према налогу тужилаштва, и то у случајевима гдје постоје поуздане индиције да је раније дошло до погрешне идентификације класичном методом и уз обавезну сагласност чланова породице.

Република Српска још трага за око 1.660 несталих бораца и цивила, док се у три спомен-костурнице у Српској и даље налазе посмртни остаци више од 600 неидентификованих лица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана