Перић Ромић: Порука Кремља је да Српска тражи само оно што јој по Дејтону припада

Срна
Перић Ромић: Порука Кремља је да Српска тражи само оно што јој по Дејтону припада

БЕОГРАД - Порука Кремља да Српска тражи само оно што јој по Дејтону припада јак је вјетар у леђа политици коју води српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, рекла је декан Факултета политичких наука у Бањалуци Ранка Перић Ромић.

Ромићева сматра да је састанак Додика са предсједником Русије Владимиром Путином показао да је предсједник Руске Федерације препознао да се Српска налази на правом политичком путу.

“Виђело се да је Москви веома битно очување Дејтонског споразума. Порука Кремља је да Српска тражи само оно што јој по Дејтону припада, а то је јак вјетар у леђа политици коју води Додик”, рекла је Ромићева за “Вечерње новости”.

Професор међународне политике Срђан Перишић подсјетио је да Русија већ два вијека води политику која се поклапа са интересима Срба.

“Русија не жели да долива уље на ватру. Порука Кремља да подржава договор свих субјеката у БиХ сигнал је да Русија не жели да се Запад меша у унутрашње односе у БиХ”, указао је Перишић.

Он је закључио да је Путинов и Додиков састанак показао да су генератори кризе у БиХ западни емисари који мјесецима путују по БиХ и пријете санкцијама, иако Српска само жели поштовање међународног права.

Професор бањалучког ФПН-а Жељко Будимир сматра да је став Москве очекиван, јер се Русија годинама залаже за све што је базирано на Дејтону.

“Логично је да Русија све што се тиче Устава БиХ, то јест Анекса четири, посматра као нешто што је легално и легитимно”, рекао је Будимир за “Политику”.

Према његовој оцјени, сви сигнали сугеришу да Република Српска у политичко-правном систему треба да се држи позиције стечене уу Дејтону.

“Српска то и чини. Зато од својих партнер у свијету, од којих је Русија најважнија, Српска може да очекује даљу дипломатску подршку, превасходно зато што не тражи ништа мимо међународног права и ништа више од оног што је дефинисано Дејтонским споразумом”, рекао је Будимир.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана