Пепић: Афера "Икона" подметнута Додику, али и цијелој БиХ

ГС
Foto: Принтскрин

Афера "Икона", која је изазвала велики дипломатски скандал и била дио једне веома прљаве капмање против предсједника Српске Милорада Додика, није само подметање Додику, већ и цијелој БиХ, јер се овом афером урушио и углед БиХ у свијету, рекао је доктор економске дипломатије Синиша Пепић.

Пепић је гостујући у Јутарњем програму РТРС нагласио да одлука Тужилаштва БиХ да обустави истрагу у афери "Икона" била очекивана јер се сусрет Додика и Лаврова договарао мјесецима унапријед, а тиме и поклони који се међусобно уручују.

- Поклони се помно припремају јер културе неких држава неке врсте поклона сматрају увредом. Члан делегације која прима и уручује поклон има законске оквире о вриједности и врсти поклона - каже Пепић.

Он истиче да је икона коју је Додик уручио Лаврову, а која је била предмет јако прљаве кампање,  сигирно била провјерена од стране руских служби како не би дошло до дипломатског скандала с обзиром да се сусрет десио у вријеме када су у току били преговори Русије и Украјине.

- Ово је инцидент који утиче на углед БиХ у цијелом свијету. То није било подметање Додику, већ угледу БиХ јер је у то вријеме Додик био члан Предсједништва - наглашава Пепић и додаје да су они који су се највише клели у углед БиХ били најгласнији у осудама. Бисера Турковић, тадашњи шеф дипломатије, је у томе предњачила - каже Пепић.

Истиче да је ово била оркестрирана кампања бошњачког дијела руководства којима је тада требала дискредитација Додика.

- Нанесена је огромна штета Српској и БиХ јер су поједини политичари искористили сваку прилику, желећи да науде Додику и владајућој странци у Српској, да причају у Бриселу и Стразбуру о стварима које су требале да остану унутар куће - закључио је Пепић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана