Пензије полицајаца пред Уставним судом

Дарко Момић
Пензије полицајаца пред Уставним судом

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач категорично брани одредбе Закона о полицији и унутрашњим пословима којима је предвиђено да се коефицијент за остваривање права на пензију полицијских службеника утврђује на основу пет годишњих плата које су за полицајце најповољније.

Министар унутрашњих послова РС оспорио је Иницијативу за оцјену уставности члана 136а. Закона о полицији и унутрашњим пословима коју је поднио Здравко Мићановић из Шековића и у којој се наводи да је “оспоравани члан закона у супротности са Уставом Српске, јер остале грађане, односно кориснике пензије доводи у неравноправни положај у односу на пензионисане полицијске службенике”.

Мићановић у иницијативи даље наводи да “сматра да је неуставно одређивати различите коефицијенте за остваривање права на пензију, јер се на тај начин доводе у неравноправан положај корисници права на пензију”.

С друге стране, Лукач поручује да оспорена одредба закона није у супротности са Уставом Републике Српске.

- Закон о полицији и унутрашњим пословима је закон који у односу на опште прописе о раду посебно уређује и права и дужности из радног односа полицијских службеника и као такав, а имајући у виду специфичности природе послова полицијског службеника као и права и обавеза која из истих проистичу, утврђује и начин обрачуна личног коефицијента за остваривање права на пензију - наводи Лукач у одговору на иницијативу која је јуче била на дневном реду сједнице Владе РС.

Узимајући у обзир уставом утврђене републичке ингеренције као и карактер и природу одредаба Закона о полицији и унутрашњим пословима, наводи даље Лукач, оспорена одредба 136а. овог закона није у супротности са Уставом РС.

- Напомињемо и да закони о полицијским службеницима у Федерацији БиХ на исти начин регулишу начин обрачуна личног коефицијент за остваривање права на пензију. Такође, истичемо и одлуку Уставног суда РС од 27. јануара 2016. године којом је одбијен приједлог за утврђивање неуставности појединих чланова Закона о остваривању права на старосну пензију професионалних војних лица, којим су на посебан начин регулисани услови за остваривање права на старосну пензију професионалних војних лица и начин утврђивања коефицијента за обрачун висине старосне пензије за ову категорију лица - наводи министар унутрашњих послова РС.

Имајући у виду све наведено, закључује Драган Лукач, неосновани су наводи да је члан 136а. Закона о полицији и унутрашњим пословима у супротности са Уставом, због чега је предложио Уставном суду РС да не прихвати иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности.

Посебна категорија

Предсједница Синдиката радника унутрашњих послова РС Аница Јондић каже да је члан 136а. Закона о полицији и унутрашњим пословима у потпуности у складу са Уставом и објашњава да правни основ за посебан начин обрачуна коефицијената за пензије полицијских службеника лежи у члану 42. став 3. Закона о ПИО РС.

- Тим чланом су полицијски службеници препознати као посебна категорија у односу на све друге раднике и у складу са тим имају право и да на посебан начин остварују право на пензију - каже Јондићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана