Пендаровски похвалио раст економије Српске и подржао формирање Савјета Министара

Срна
Пендаровски похвалио раст економије Српске и подржао формирање Савјета Министара

СКОПЉЕ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски разговарали су о актуелној ситуацији у ове двије земље и региону, те нагласили потребу јачања сарадње у свим областима.

Пендаровски је похвалио раст економије у Републици Српској, додавши да ће се то свакако одразити и на бољи стандард њених становника.

Он је подржао формирање Савјета министара и изразио увјерење да ће функционисање власти на нивоу БиХ засигурно допринијети економском развоју БиХ и њених ентитета Републике Српске и Федерације БиХ.

На састанку је било ријечи и о европском путу Сјеверне Македоније и БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ рекао је да није фер што Сјеверна Македонија није добила чланство у ЕУ.

Додик је Пендаровском поклонио књигу Гидеона Грајфа "Јасеновац: балкански Аушвиц - усташка империја окрутности" и позвао га да дође у Републику Српску 26. априла на обиљежавање 75 година пробоја Јасеновца.

Након разговора са Пендаровским, српски члан Предсједништва БиХ, који је данас почео дводневну посјету Скопљу, од 19.00 часова присуствоваће Светосавској академији на којој ће му бити уручено највеће признање српског народа у Сјеверној Македонији - Светосавска повеља.

Одлуку о додјели овог великог признања једногласно је донио Организациони одбор за обиљежавање националног празника Срба у Сјеверној Македонији "Светосавска недјеља 2020", на приједлог Српске заједнице у тој земљи.

Светосавска повеља додјељује се Додику за изузетан допринос афирмисању српског националног питања у цијелом региону и за значајан допринос у очувању српства и српске културе и традиције у Македонији.

Лидеру Срба у Републици Српској ово високо признање додјељује се и за залагање за успостављања јединства унутар српског народа у цјелини и успостављање добре сарадње и разумијевања између Српске и Сјеверне Македоније.

На Светосавској академији предвиђено је обраћање српског члана Предсједништва БиХ, као и предсједника Владе Сјеверне Македоније Оливера Спасовског, а Светосавску бесједу требало би да одржи професор Дарко Танасковић.

Након академије поводом Савиндана, српски члан Предсједништва БиХ требало би да присуствује свечаној вечери са истакнутим личностима из јавног и друштвеног живота Сјеверне Македоније.

Сутра, другог дана посјете Скопљу, Додик ће обићи насеље Кучевиште-Скопска Црна Гора, гдје ће га дочекати предсједник Српског културног, просвјетног и информативног центра Богољуб Нинић.

Након обраћања, Додик и Нинић присуствоваће културно-умјетничком програму у Основној школи "Ћирило и Методије" у Кучевишту.  

Пендаровски: Српска заједница је неотуђиви дио наше земље

Предсједник Сјеверне Македоније Стево Пендаровски упутио је честитку српској заједници у овој земљи поводом обиљежавања Светог Саве, пожељевши им мир, радост, срећу и благостање.

"Припадници српске заједнице, са својом традицијом и обичајима, историјом и културом су неотуђив дио свеукупног културног и друштвеног живота наше земље", истакао је предсједник Сјеверне Макеодније.

Он је захвалио српској заједници на доприносу и изградњи међусобног разумијевања и суживота у изградњи модерне и напредне Републике Сјеверне Македоније.

"Желим да наставимо максимално да радимо на развоју наше заједничке отаџбине и благостању свих њених грађана", наводи се у честитки Пендаровског.

Он је нагласио да је Свети Сава оставио трајно насљеђе између српског народа и стекао огромно поштовање и славу међу свим хришћанима на Балканском полуострву.

Свети Сава у Сјеверној Македонији обиљежава се као национални дан Срба у тој земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана