Павић: Срби су најнезависнији фактор у овом дијелу Европе

Срна
Павић: Срби су најнезависнији фактор у овом дијелу Европе

БЕОГРАД - Аналитичар Александар Павић оцијенио је да се назиру покушаји да Запад успостави нови свјетски поредак, такозвано “велико ресетованје”, те да ће изазов за Републику Српску, као и Србију, бити да очувају своју слободу у времену које пријети да поново постане “орвеловско” и да то постане дио српске “меке моћи” јер се сва битка преселила у виртуелни простор.

 “Срби су и далје најнезависнији фактор, барем у овом делу Европе”, рекао је Павић на трибини “Република Српска пред новим изазовима”, коју је у Београду организовало Представништво Републике Српске.

Он је оцијенио да Република Српска може да буде бастион у самој БиХ за показиванје визије како човјек, ипак, може да очува слободу у једном времену које пријети да постане “орвеловско” у сваком погледу.

Павић је напоменуо да је Србија за вријеме пандемије ковида 19 постала симбол зато што није, као што су урадиле землје ЕУ, ограничавала избор по питанју набавке вакцина, те додао да се у западним, а поготово алтернативним медијима, све више зна да се у Србији много слободније живи и ради, него на Западу, гдје су лјуди изложени карантинима, уништаванју малих привредника.

“То може да постане део наше 'меке моћи', јер се сва битка преселила у виртуелни, духовни, медијски простор. Новом времену тектонских промена треба да се прилагодимо - не само војно и политички, него и духовно, информативно и медијски”, рекао је Павић, те оцијенио да је сигуран да је по самом свом карактеру српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик тога врло свјестан.

Павић је оцијенио да то може да помогне Србији и Српској у стицанју нових и ојачаванју старих савезништава, те истакао српски допринос у смислу мултиполарног избора, али и очуванја слобода у томе да не буде да су се борили против вируса, а убили људску слободу и демократију.

Он је оцијенио да је Србија врло мудро, а са нјом и Република Српска, успјела да отвори векторе према Истоку и има све боље односе са Пекингом и Москвом, што је залог слободе и какве-такве независности у овом времену које долази.

“Изазов за Републику Српску као и Србију биће не само да се очува политички, него да поново ступе у арену борбе за нове вредности. Ако се покушава наметнути ново доба и неке нове вредности, у том смислу можемо да се вратимо у арену као равноправни партнер”, рекао је Павић.

Павић је напоменуо да у Европи, па и САД, постоје све већи отпори корона поретку који се покушава увести и преко њега то “велико ресетовање” и централизација свега под маском - не само борбе против ковида 19, него и борбе против климатских промјена.

Према његовим ријечима, није опасност да ће бити НАТО бомбардовања, него је пријетња да ће се користити врло усавршене технике такозваног хибридног ратовања и обојених револуција, које су већ успјеле да сруше и једног америчког предсједника (Доналда Трампа).

“Опасност која нама пријети није у томе да Запад може више да нам наметне вољу као деведесетих, већ од субверзивних дјелатности преко опозиционих личности, партија, невладиних организација, медија”, рекао је Павић, наводећи да тој тврдњи иде у прилог то што су САД издвојиле 3,5 милиона долара за медијске пројекте на Балкану.

Организатори трибине су Представништво Републике Српске у Србији и портал “Све о Српској”.

Трибина је уприличена у оквиру прославе у Србији, 9. јануара Дана Републике уз обиљежавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана