Павић: Одговорност за Шмитово понашање је и на Хрватима и муслиманима који га признају

Срна
Павић: Одговорност за Шмитово понашање је и на Хрватима и муслиманима који га признају

БЕОГРАД - Политички аналитичар Александар Павић оцијенио је да је реакција Кристијана Шмита у Горажду скандалозна и потпуно неприхватљива, а да је одговорност за то и на муслиманима и Хрватима који дозвољавају такво понашање.

Павић је нагласио да је одговорност на Шмиту и њемачкој политичкој класи која производи и шаље такве људе, али и на средини која дозвољава да неко дође споља и да виче и наређује.

“И средина у којој се налази неки такав странац је одговорна за то што он мисли да може тако да се понаша, а видимо да Федерација БиХ /ФБиХ/, коју чине муслимани и Хрвати, дозвољава такво понашање”, рекао је Павић за “Спутњик”.

Он је подсјетио да је ФБиХ признала нелегално постављање високог представника и сада трпе то да им странац наређује, па је и логично да се он осилио, да постаје све арогантнији и да “спада маска уљудности којом ЕУ и даље покушава да превари људе да су они неки велики мировни пројекат”.

Павић је нагласио да су Хрвати схватили да ће, ако наставе путем који су им одредили западни спонзори у Берлину, Лондону и Вашингтону, потпуно нестати из БиХ.

“Ту је, дакле, један од кључева нервозе грађанина Шмита, а он је једнако нервозан и због тога што га Срби не признају за високог представника, пошто то и није”, сматра Павић.

Он је рекао да су њемачки званичници послије 1991. године политику на овим просторима водили у рукавицама, али су се већ око 1999. године, након бомбардовања СР Југославије почели да наступају све арогантније.

“Ово што је Шмит урадио у Горажду је само кулминација свега тога”, рекао је Павић и додао да су се на жалост Хрвати и муслимани сами ставили у позицију да прихватају један колонијални положај.

Павић је рекао да они који признају неког колонијалног намјесника онда и морају да трпите његове хирове, док у Бањалуци тако нешто не би било могуће да се деси.

“Мислим да муслимани и Хрвати треба да размисле да ли стварно желе да буду тако третирани. Мени се чини да желе, јер се не буне, али Срби тако нешто неће дозволити”, навео је Павић.

Он је упитао како уопште може да се говори о томе да је нека држава суверена ако јој је потребан колонијални намјесник, што је случај са БиХ, те додао да они нису послати са добрим намјерама, него да народе БиХ увуку у НАТО и да их држе у зони интереса Запада, да случајно ту не уђу Руси, Кинези, Турци или неко други.

“Шмит је експонент геополитичких пројекција ЕУ, Немачке, Велике Британије и САД, дакле колективног Запада, и једина његова добра намера је да успешно заврши постао колонијалног управника”, рекао је он.

То, како је додао, значи да не дозволи да БиХ случајно крене неким путем сопствених интереса као што је, рецимо, постављање гасовода који се сада блокира из Сарајева само зато што је гас руски, или да се случајно Република Српска још више не приближи Србији.

“То је његов задатак, као и да сломи српски отпор да би БиХ била усисана у НАТО пакт”, појаснио је Павић, додавши да је стога смијешно говорити о добрим намјерама или о Шмиту као некоме ко има било какав легитимитет.

Шмит, кога Републике Српска не признаје за високог представника, јуче је након питања новинара у Горажду о измјенама Изборног закона БиХ почео да галами, говорећи да му је доста политичких игара. О Шмитовом јучерашњем иступу данас је писала и њемачка штампа, па је тако и “Шпигл” објавио да је “Шмит изгубио стрпљење на конференцији за новинаре у Горажду”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана