Патријарси: Сва питања рјешавати уз свеправославни консензус

Agencije
Патријарси: Сва питања рјешавати уз свеправославни консензус

БЕОГРАД - Поглавари и представници шест помјесних православних цркава, међу којима Српске православне цркве и Руске православне цркве, оцијенили су на састанку у Јордану, да сва питања треба рјешавати уз свеправославни конзензус.

На састанку, који је организовала Јерусалимска патријаршија, разматрана је и ситуација у Црној Гори, при чему су делегације учеснице позвале надлежне црногорске власти да поштују и остварују основно право власништва над имовином, укључујући и право цркве на то, саопштено је на сајту СПЦ.

У саопштењу се наводи да су се, у атмосфери братске љубави, окупљени на сабрању сагласили да одлуке у вези са питањима од општеправославног значаја, међу којима је давање аутокефалности појединим црквама, треба да буду спровођене у духу свеправославног дијалога и јединства и уз свеправославни консензус.

"У вези са садашњим црквеним стањем у Украјини, учесници су такође увидјели да је за исцјељење и помирење неопходан свеправославни дијалог. По питању Сјеверне Македоније, делегације су изјавиле да то питање треба рјешавати дијалогом у оквиру СПЦ и уз свеправославну подршку", наводи се у саопштењу.

У тексту се истиче да је циљ скупа, који је одржан 26. фебруара, првенствено био јединство и помирење у "светом православљу", те да су учесници схватили узнемиреност Јерусалимске патријаршије због непосредне опасности од раскола у православној заједници.

Делегације су изјавиле да ће овај скуп ојачати братске везе између сабраће и њихових цркава, да ће неговати свезе мира у Христу међу њима, заступати јединство православних цркава и обновити дијалог, у молитвеној нади да ће доћи до помирења тамо гдје је дошло до расцјепа.

Учесници су се сагласили да треба да се окупе као браћа, по могућности прије краја ове године, како би ојачали свезе заједништва молитвом и дијалогом, те да се надају да ће патријарх васељенски Вартоломеј са својим првенством части придружити се овом дијалогу заједно са другом сабраћом предстојатељима.

Делегације су прихватиле "позив свог сабрата патријарха Теофила Трећег да се одржи молитва за свијет, за окончање рата, болести и страдања, за све хришћане, као и за јединство Православне цркве".

"Ова молитва треба да се одслужи у Мајци цркви, Цркви васкрсења /Светог Гроба/ у Јерусалиму, пред Гробом Христовим, из којег је васкрснуо и објавио мир свијету, наводи се у саопштењу.

На састанку су учествовале делегације Јерусалимске православне цркве коју је предводио патријарх јерусалимски Теофило, Руске православне цркве коју је предводио патријарх московски и све Русије Кирил, Српске православне цркве коју је предводио патријарх српски Иринеј.

Учествовале су и делегације Румунске православне цркве коју је предводио митрополит трговиштански Нифон, Пољске православне цркве коју је предводио архиепископ љубљински и холмски Авељ и Православне цркве Чешких земаља и Словачке коју је предводио митрополит Чешких земаља и Словачке Растислав.

Учесници су захвалили јорданском краљу Абдулаху Другом, чувару хришћанских и муслиманских светих места у Светој земљи, и народу Јордана за пружено гостопримство, те истакли изванредан рад јорданског краља на његовању међународног међувјерског дијалога.

Изражена је и захвалност Јерусалимској патријаршији и патријарху Теофилу за неуморна залагања чији је циљ био да утиру пут дијалогу и зближењу сабраће у духу јединства, додаје се у саопштењу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана