Патријарх Порфирије: Знам да овдје живот није лак

Срна
Патријарх Порфирије: Знам да овдје живот није лак

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је да је радостан што је имао прилику за непосредан сусрет са људима који живе у Источном Сарајеву, Сарајеву и широм Републике Српске и БиХ, те констатовао да живот на овим просторима није нимало лаган.

Патријарх је истакао да су лични сусрети са браћом у Христу, са православним вјерницима, Србима на овим просторима велики дар за њега, али исто тако и сусрети са другим људима који припадају другим вјерама и народима.

Он је напоменуо да утисци о некоме или нечему без реалног личног сусрета у најмању руку могу да доведу до погрешних закључака о некоме кога нисмо упознали, а често могу да одведу на погрешне путеве када се говори о међусобним односима.

Након састанка свештенства Српске православне цркве са руководством Источног Сарајева и шест источносарајевских општина, српски патријарх је подсјетио да је и он поријеклом из ових крајева и да је много пута изрекао какав је његов однос и доживљај према Републици Српској и људима који ту живе.

Он је навео да зна ко су људи који овдје живе и да му је још из тих времена јасно да је мало простора на којима живе православни Срби а да су толико органски, нераскидиво дубоко повезани са својом духовношћу и својом вјером.

Указао је на то да овдје живот није нимало лак, ни у материјалном смислу, ни у смислу трагања за собом, а да ништа мање није компликован ни када је ријеч о међуљудским односима између различитих народа.

-Важно је да без обзира на спољашње околности будете оно што јесте и да идете путем који је одавно зацртан и записан у наше духовно биће - истакао је патријарх Порфирије.

Он је додао да стављајући по страни заједничко и лично треба учинити све како би били оно што се зове народ православни, народ српски православни.

Патријарх српски је додао ни појединац ни као народ не може рећи другом појединцу и другој заједници да нису потребни, те додао да оног тренутка када неко каже да може сам да је тада деградирао своје потенцијале. „Сви смо потребни једни другима“, додао је патријарх Порфирије.

Он је рекао да ће овдје увијек долазити, да је дио ових простора и да у свему томе може се бити испуњен надом и осјећањем да никада нисмо сами.

-Сви сте молитвени задатак за нас свештенике и молим се за мир међу нама, али и за мир међу свим људима у Републици Српској, БиХ и у читавом свијету. Тај мир никада нећемо постићи ако не постигнемо мир у себи. Мир који је духовна категорија и кога не може бити без наше молитвене заједнице са Богом. Без молитве, без Бога и без труда да живимо како Бог од нас очекује не можемо постићи ни минимум мира у свјој души - истакао је патријарх Порфирије.

Ако се иде путем Јеванђеља онда се иде путем мира у себи, додао је српски патријарх и благословио народ у Источном Сарајеву и честитао митрополиту дабробосанском Хризостому јубилеј.

Његова светост патријарх српски Порфирије стигао је у пратњи митрополита дабробосанског Хризостома у Источно Сарајево гдје су их дочекали градоначелник Љубиша Ћосић и начелници шест градских општина.

Патријарха и митрополита дочекали су начелници Источног Новог Сарајева Јован Катић, Пала Бошко Југовић, Трнова Драгомир Гаговић, Источне Илиџе Маринко Божовић, Источног Старог Града Бојо Гашановић и Сокоца Милован Бјелица.

Патријарх српски Порфирије поручио је, након састанка, окупљенима на Тргу Србија у Источном Сарајеву да треба да чувају православну вјеру и живе по њеним начелима.

-Она је увод у љубав, пут ка Богу, пут ка себи и другоме - истакао је патријарх Порфириј обраћајући се хиљадама становника Источног Сарајева и Сарајевско-романијске регије који су га дочекали на Тргу Србија.

Он је рекао да без живе јеванђељске вјере није могуће бити ни човјек, а камоли користити и умножавати дарове Божије које смо добили као појединци и као народ.

Патријарх Порфирије изразио је захвалност за присуство митрополитима дабробосанском Хризостому и црногорско-приморском Јоаникију, архијерејима, свештенству, представницима власти, као и вјерујућем народу.

-Господ ме је одредио да будем пастир своме народу, својој цркви, припадницима своје вјере, да свој народ водим у благодети Божијој како би упознавајући Бога, изграђујући јединство с њим у Цркви као тијелу Христовом, могао да буде насљедник царства небеског - рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије изразио је радост што ће на Тргу бити изграђен православни храм, за који је рекао да треба да буде мјесто сабирања, молитве, врлине, изграђивања духовног здравља, на којем ће данас сабрани бити живи храм Христа и цркве његове.
Он је благословио окупљене, град, земљу и све људе који ту живе, те им пожелио мир.

Митрополит дабробосански Хризостом захвалио је патријарху што се одазвао позиву да посјети Сарајево и Источно Сарајево, наводећи да је најважнији сусрет човјека са човјеком, сусрет народа са својим патријархом, својим архијерејима.

-Ваша светости, овај народ је народ Светога Петра Дабробосанског, мученика, исповједника вјере, који је и у тежим приликама и неприликама свједочио вјеру у Христа Господа и у чему га ништа није могло поколебати - истакао је митрополит Хризостом и додао да овај народ зна пут и истину, и тај пут слиједи.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић захвалио је патријарху Порфирију, митрополитима, владикама и свештенству за посјету Источном Сарајеву, као и свима који су доласком увеличали овај дан.

-Вјерујемо да ће молитве нашег патријарха довести да Источно Сарајево буде још боље него данас и да све своје грешке исправимо - рекао је Ћосић, а све присутне је поздравио и благословио архијерејски намјесник сарајевски Чедо Ђуреиновић.

Хризостом:Најважнији мир, слога и љубав

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом указао је на значај тога да се у Источном Сарајеву рађа и расте јер је то највеће богатство за град, српски народ и цијелу Републику Српску.

Митрополит је истакао значај и Источног Сарајева за српски народ и то да се развија у миру, слози, у љубави, и најважније у српском јединству и заједништву.

-Како каже свети владика Николај - да нас Бог сједини, уједини, обожи и најважније, да нас умножи, да нас буде што више - истакао је митрополит Хризостом.

Након састанка Његове светости патријарха српског Порфирија са руководством Источног Сарајева и начелницима општина у његовом саставу, митрополит дабробосански Хризостом је рекао да је сваки сусрет, сваки молитвени сабор велики догађај за за цркву, заједницу, град.

-Осјетили смо данас у Источном Сарајеву велику радост и задовољство нашег народа, што је и био циљ нашег духовног и литургијског саборовања - рекао је митрополит Хризостом и захвалио Његовој светости што је издвојио вријеме да заједно са другим архијерејима подијели његово обиљежавање 50 година монашке и 30 година епископске службе.

Митрополит Хризостом је пожелио да овај дан буде срећан и благословен за све, као и да Господ све обрадује још многим догађајима и сусретима у Источном Сарајеву, изразивши наду да ће Бог дати да то буде брзо.

-Ово је само један наговјештај да ћемо се чешће сусретати у Источном Сарајеву да се радујемо и веселимо, прије свега, духовном напретку, али, ако Бог да и физичком и у сваком другом погледу напретку на овим просторима - додао је митрополит.

Дочекали најдражег госта

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да су данас дочекали најдражег госта - српског патријарха Порфирија, те истакао да је ово град страдалник у коме живи 65.000 људи, добре душе и добрих домаћина чија је жеља да у сваком сегменту иду напријед.

-Грађани Источног Сарајева данас су дочекали и дочекују најдражег госта – госта у коме виде вјеру, наду и коме се моле да се он за њих моли Богу и Христу, да учинимо да све недаће овога свијета прођу поред нас и да заједно, како српски, тако и сви остали народи, на овим просторима, у Републици Српској и БиХ живе заједно у миру, слози и разумијевању - изјавио је Ћосић новинарима у Источном Сарајеву.

Након састанка са Његовом светост Ћосић је рекао да је са осталима из Градске управе, начелницима општина и народним посланицима замолио патријарха да се моли Богу за грађане Источног Сарајева и шири причу о ономе шта је овај град.

-Радујемо се што ће до краја дана патријарх српски, након јучерашње посјете Сарајеву, данас боравити у Источном Сарајеву и сигуран сам да ће бити прилике да у наредном периоду и у наредним годинама овдје долази добрим поводом - истакао је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је подсјетио да су у Источно Сарајево долазили и блаженопочивши патријарх Павле, као и блаженопочивши патријарх Иринеј.

-Нашем патријарху Порфирију желимо здравље, срећу и да води овај наш српски брод и да нам у томе помаже да једни друге разумијемо, да живимо у миру, слози и да сви људи и народи око нас живе заједно и посматрају нас - истакао је Ћосић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана