Патријарх Порфирије: Заједничким напорима да свима буде боље

СРНА
Патријарх Порфирије: Заједничким напорима да свима буде боље

МОСТАР - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је вечерас у Мостару да је важно да они који живе у овом највећем мултиетничком и мултирелигијском граду у БиХ сопственим снагама и напорима учине све да свима буде боље.

"Посебно сам радостан због тога што сам видео да у заједничком резервоару свих који овде живи постоји више него довољно капацитета да свако из своје позиције, улажући напоре, може допринети превазилажењу свих неспоразума, несрећа и невоља које су иза нас и изналажењу модела живота у којем је свако потпуно свестан да му је онај други потребан или другачије да кажем - свако је свестан да не може без оног другог", рекао је патријарх српски новинарима у Мостару.

Патријарх Порфирије је истакао да је нарочито радостан због тога што сви заједно осјећају да је увијек добродошла помоћ и подршка споља, прихватање искустава и смјерница од оних који су изван овога искуства, али да је најважније да они који живе у Мостару заједничким напорима раде на томе да буде боље.

Патријарх српски је напоменуо да је мир предуслов сваког нормалног живота, али да мира нема ако људи нису дубински свјесни да, колико год је мир потребан једном, потребан је и другом.

"Дакле, не може бити мира за онога ко хоће мир само за себе, него тек уколико улаже све што су његови капацитети да мир има и онај који је поред њега. То је гаранција да ће имати мир и онај који то жели", рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је истакао да се моли Богу да благослови све људе који живе у Мостару и да благодаћу својом учини да расте из дана у дан међусобно разумијевање и осјећање да је свако сваком потребан.

"То је, у крајњој линији, и нешто што нас учи Исус Христос, Јеванђеље његово, али и Куран и свака друга верска књига", рекао је патријарх Порфирије и изразио задовољство што је вечерас у Градској вијећници у Мостару и што се срео са градоначелником Маријом Кордићем и представницима Градског вијећа и вјерских заједница.

Патријарх Порфирије је објаснио да, уколико су људи вјерници, утолико више слушају ријеч Божију и утолико више се труде да она постане њихова свакодневица.

"А, када тако мислимо, говоримо и живимо, онда ћемо сигурно бивати све бољи и бољи, а постајући бољи учинићемо да нам свима заједно буде боље", поручио је патријарх Порфирије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана