Патријарх Порфирије у Тузли: Вера темељ живота на овим просторима

Срна
Foto: Срна

ТУЗЛА - Његова светост патријарх српски Порфирије истакао је данас у Тузли да је вјера оно на чему се зида живот људи на овим просторима.

Патријарх српски је у обраћању вјерницима у Храму Успења Пресвете Богородице у Тузли истакао да је уз помоћ вјере увијек постојала способност људи да без обзира на тешкоће истински воле другога човјека.

Он је истакао да је заједничко за све људе који овдје живе - и хришћане и католике и муслимане, да имају своје мјесто и храм у које долазе и моле се Богу како би превазишли тешкоће са којим се суочавају.

Његова светост је нагласио да људи постоје да би једни са другима живјели и имали могућност да упознавајући једни друге - упознају и Бога, као и обрнуто.

“Будући да овде живе људи који верују у Бога потпуно је јасан и дефинисан систем вредности који проистиче из те вере, а у односу на који се изграђује наш живот. Кад кажемо 'изграђује наш живот' ту мислимо на однос према свему што је око нас и у нама”, рекао је патријарх српски.

Његова светост је истакао да је систем вриједности хришћана Јеванђеље, а да муслимани, који вјерују у Бога, имају записан свој систем вриједности у књигама вјере који је израз воље Божије.

“Иако може да се деси да у неким сегментима постоје разлике, на крају крајева, тај систем вредности који се темељи на вери у Бога подразумева веру у то да је Бог створио човека, да га је дао онаквим какав јесте - као икону Божију и да човек ни у ком случају не може да мења своју природу, али благодаћу Божијом може да је преображава”, рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије је напоменуо да постоје вриједности које су резултат вјере у Бога и, са друге стране, бројни системи који у свом коријену немају ту вјеру.

“Јасно је да ту постоји дубока разлика, али управо због ње ми имамо одговорност и за оне који не верују у Бога - да им посведочимо собом, својим животом, да смо ми верници који верују у Христа и да је он тај који одређује наш живот”, рекао је патријарх.

Патријарх Порфирије започео је данас дводневну посјету Тузли, гдје му је свечани дочек приређен пред Саборним храмом Успења Пресвете Богородице.

Долазак патријарха српског Порфирија у Тузлу уриличен је поводом обиљежавања 140 година од освештења Сабрног храма Успења Пресвете Богородице.

У част доласка српског патријарха у Саборном храму је служена доксологија, а потом ће бити одржана свечана академија у тузланском Народном позоришту.

Саборни храм у Тузли саграђен и освештан 1882. године, у вријеме када је Тузла била стјециште богатих српских трговаца.

Храм је грађен осам година, а након освештања постао је духовни центар и мјесто сабирања православног народа. Био је дио насеља Српска варош, које је било насељено српским живљем на данашњем локалитету Панонских језера у Тузли.

Патријарх Порфирије ће сутра у 9.00 часова служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана