Патријарх Порфирије: У Јасеновцу је најбоље да се ћути и моли

Срна
Патријарх Порфирије: У Јасеновцу је најбоље да се ћути и моли

ЈАСЕНОВАЦ - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да би у Јасеновцу, великом српском стратишту, али и светилишту, најбоље било да се ћути и моли.

 “Питам се да ли је могуће да је људско зло у Јасеновцу било оволико велико. У Јасеновац, велико српско стратише, а и светилиште, увијек ћу се враћати”, рекао је патријарх Порфирије након што је служио доксологију у манастиру Јасеновац.

Он је истакао да су у Јасеновцу људи показали како се могу отуђити од Бога и да су се они, који су чинили монструозне злочине, исписали из сваког народа.

Патријарх је навео да се у Јасеновцу пред Богом и мученицима увијек треба преиспитати шта смо и како радили и шта још можемо учинити за добробит човјека.

Он је напоменуо да Хрватску доживљава као своју земљу због све љубави која је исказана док је био митрополит загребачко-љубљански.

“Нека Бог ту љубав врти вишеструко”, рекао је на крају српски патријарх.

Патријарх је на крају бесједе изразио жаљење због смрти градоначелника Милана Бандића за кога је рекао да је био пријатељ Срба.

У Манастиру Јасеновац су и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

Поред свих њих, српског патријарха су у манастиру дочекали и поред православног и свештенство Католичке цркве, као и становници овог мјеста.

Патријарх српски Порфирије и Додик у посјети су Манастиру Јасеновац на позив епископа пакрачко-славонског Јована.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана