Патријарх Порфирије: Срби су у Сарајеву најмање од 14. вијека, различитости треба да спајају

Срна
Foto: Анадолија

САРАЈЕВО - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је у бесједи у Саборној цркви у Сарајеву да православни Срби у овом граду живе најмање од 14. вијека и моле се Богу о чему свједочи и овај стари храм, те да различитости нису ту да би раздвајале већ окретале људе једне према другима.

-На само неколико стотина метара налазе се богомоље народа других вера, које све потичу из истог корена - стваралачке љубави своје - рекао је српски патријарх.

Препознавајући свој идентитет и различитост, он је навео да то није дато да би раздвајало већ било одскочна даска која баца једне према другима у загрљај.

-Не треба да дозволимо да споља неко насилно показује и указује. Као они који вјерујемо у Бога треба да будемо отворени једни према другима, да разговарамо једни са другима, да размјењујемо искуство и љубав што је много више од једног спољашњег често политичког и политикантског дијалога - истакао је партијарх Порфирије.

Према његовим ријечима, треба оставити високо и високопарне ријечи и свјетске политике и теорије и спустити се на најнижу могућу тачку вјере у Бога.

-Нема те вјере у Бога која је уткана у темеље овога града, а да не упућује да је сваки човек Богом створен, да нико не постоји без оног другог и да не постоји онај који може рећи да му други није потребан. Долазићемо овдје у духу Јеванђеља и мира и да се утврђујемо у вјери. Мир треба да буде алфа и омега наших хтијења и напора - нагласио је српски патријарх.

Он је додао да је мало рећи да му је срце испуњено истинском радошћу што је по благослову и позиву митрополита дабробосанског Хризостома стигао у Саборну цркву, предивни град Сарајево и ову земљу.

-Сарајево је град, иако опточен планинама, ипак отворен са све четири стране света. Ово је јединствен град по богатству и лепоти оних који су га стварали са свим својим различитостима - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је нагласио да је мало оваквих градова у свијету, а да их у Европи готово и нема.

-Много пута је било да нисмо препознавали једни друге, као ни себе као једнога, а често нисмо знали ко смо и шта смо, јер смо заборављали апостола Павла који је говорио ко смо и шта смо. Много пута падали смо појединачно и колективно, али исто тако историја нас учи да смо после сваког промашаја и пада налазили начина препознамо једни друге - рекао је патријарх.

Зато, сматра, не треба да чуди што смо једни са другима прожети, те указао да је то све промисао Божија.

-Он је дошао да каже да дистанца и јаз није оно због чега постојимо. То све није нешто што нас чека. Зато смо створени од једне природе и дата су нам времена и границе. Нисмо ми који одлучујемо о томе који је то временски оквир који нам је дат да би упознали Бога живога и себе - закључио је српски патријарх.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву вечерас је служена доксологија у част Његове светости који је стигао у посјету Митрполији даборбосанској. Уз српског патријарха служили су митрополит Хризостом и бројно свештенство.

Српски патријарх ће сутра у 9.30 часова служити Свету архијерејску литургију у Саборном храму, уз саслужење митрополита, епископа и свештенства.

Патријарх Порфирије сутра ће посјетити и Источно Сарајево гдје ће га дочекати градоначелник Љубиша Ћосић и начелници свих шест градских општина.

Састанак ће почети у 15 часова, након чега су предвиђене изјаве за медије, саопштено је из Градске управе Источно Сарајево.

Након сусрета у Градској управи, предвиђена је шетња до Трга Републике Србије, гдје ће се патријарх Порфирије и митрополит Хризостом обратити грађанима Источног Сарајева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана