Патријарх Порфирије служио Свету архијерејску литургију у манастиру Милошевац код Приједора

Срна
Foto: РТРС

ПРИЈЕДОР - У манастиру Милошевац код Приједора завршена је Света архијерејска литургија, коју је служио Његова светост патријарх српски Порфирије заједно са епископом бањалучким Јефремом.

Свечаности, која је уприличена поводом завршетка грађевинских радова на манастиру и покривања манастирског конака, присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, директор Секретаријата за вјере Драган Давидовић, представници града Приједора и Бањалуке, као и многобројни вјерници, који су упркос лошем времену дошли.

Литургију је саслуживало више свештеномонаха, свештеника и ђакона Српске православне цркве.

На почетку литургије прочитано је писмо добродошлице патријарху у којем се наводи да је посебан благослов да српски патријарх у манастиру Милошевац служи прву Свету архијерејску лигургију, уз жељу да се што прије овдје прислужи кандило монашко молитвеног живота.

“Нека данашња прва молитва у храму буде благословени увод у нови почетак давно започете духовне мисије ове светиње”, наведено је у писму добродошлице.

Манастир у Чиркин Пољу код Приједора посвећен је Покрову Пресвете Богородице и његова обнова почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље храма.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током Аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана