Патријарх Порфирије: Овдје живе добри људи којима је на првом мјесту добро и врлина

Срна
Патријарх Порфирије: Овдје живе добри људи којима је на првом мјесту добро и врлина

ТУЗЛА - Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је данас у Тузли да у БиХ и Републици Српској живе добри људи којима су на првом мјесту добро и врлина, те којима је други човјек ближњи.

”Овде, на овим просторима, у овој благословеној земљи живе људи којима је важнији човек од профита, важнија људска душа од успеха, важније је то да се препознајемо као људи”, рекао је патријарх Порфирије у бесједи вјерницима након Свете архијерејске литургији у Саборном храму у Тузли поводом 140 година од освештања Саборног храма.

Патријарх српски рекао је да све то не би било могуће да српски народ није укоријењен у јеванђељу Христовом и Христовој православној вјери.

“Православна вера, православна црква је не само некада утемељила и одредила стазе наших ходова него уобличила оно што јесмо”, додао је патријарх Порфирије.

Он је истакао да овђе живе људи различитих вјера, који другачије вјерују у Бога и другачије му се моле, али вјерују у Бога и труде се да чују шта им бог говори.

“Ако нас ишта од тога збуњује, ствара недоумицу, ту је је јеванђеље Христово, реч његова, ту је вера православна да нас научи и да буде смерница нашег живота да је Господ створио све људе и да су сви позвани да буду браћа, и да је закон по којем ми живимо закон љубави”, поручио је патријарх.

Према његовим ријечима, иако се у историји српског народа пуно тога мијењало од мјеста гђе живи, до држава којима припада, оно што је остало као црвена нит која чува српски народ

и чиме он постоји то су православна црква и православна вјера.

“Јеванђељски закон, закон Христов, његове заповести, оно су на чему су расли и развијали се наши преци. Христове речи и Христове заповести су биле стални подсетник у свакодневном животу, у сваком тренутку за све наше браће и сестре и све који су претходили”, додао је патријарх.

Он је истакао да је Христова ријеч, боље рећи Христос, мјера је и мјерило свега што је вриједно у нама као појединцима и нашем народу као заједници.

“Без Христа, јеванђеља његовог, заповести његових не постоји ништа што има трајну вредност у нашем народу”, поручио је патријарх Порфирије.

Према његовим ријечима, ако је ишта данас потребно српском народу и читавом свијету то су јеванђеље Христово и његова ријеч.

“Јер његова реч је љубав, јер та реч не познаје непријатеља, спремна је на жртву, праштање, милосрђе, покајање и многе друге вриједности које извиру из личности Христове и јеванђења његовог, а заживеле су нашем народу кроз нашу цркву и кроз нашу веру”, рекао је патријарх српски.

НЈегова светост је истакао да је благословен и испуњен радошћу због њихове љубави, зато што воле Бога и своју цркву, у којој налазе смисао свога постојања.

“Радостан сам и због тога што чувате православну веру, али не само чувате него и њом живите”, додао је патријарх српски.

Он је изразио радост што се налази у крајевима који су родни крај његових родитеља, наводећи да их због тога доживљава и као свој родни крај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана