Патријарх Порфирије: Обновљена светиња је почетак нашег обнављања

ГС
Патријарх Порфирије: Обновљена светиња је почетак нашег обнављања

МОСТАР - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у бесједи вјерном народу у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару да ће молити Бога да свим народима у Мостару и Херцеговини да мир, те да нема дивније ствари од зидања светиња, а нарочито када се порушене обнављају.

Патријарх српски је нагласио да је Бог дао да се опет послије падова и страдања догодило да на Бјелушинама налази готово обновљен храм. 

-Свака светиња, свако мјесто гдје се човјек обраћа Богу јесте свједочење и исповиједање истине и чињенице да нисмо само тијело и биолошка бића, него духовна бића и да све оно што је материјално позвано је да Духом светим буде прожето и да нашим подвигом и љубављу постане духовно - рекао је патријарх Порфирије.

Његова светост је нагласио да је највећи пад свих у граду онај када су рушене светиње. 

-Тај тренутак када смо рушили светиње једни другима, мјестима којима се сабирамо и молимо Богу, тај тренутак је био највећи пораз за све нас заједно и највећи могући пад пред Богом. Нема дивније ствари него када се зидају светиње, а наручито када се порушене светиње обнављају. Благословени смо јер имамо обновљену светињу јер је то почетак нашега обнављања, обнављања у себи, са богом и међусобно -, рекао је патријарх српски.

Патријарх Порфирије истакао је да нема могућности да се успоставља мир споља док се нема мир у себи.

-Није могуће да обезбједимо мир себи док не обезбједимо мир ономе до нас - поручио је патријарх Порфирије. 

Према његовим ријечима, истински мир човјек има онда када се труди да онај крај њега има мир. 

-То важи за сваку вредност...Овај храм јесте дар Божији. Некада највећи храм на Балкану православни јесте мјесто на којем се сабирамо и сабираћемо се да бисмо видјели Бога и себе, упознали Бога и човјека. Зато служи света литургија и храм. У обнови овога храма показали су исту бригу и осјећање за миром и припадницима других народа и вјера. Да би исказали потребу за миром учествовали су у обнови храма и ми обнови њихових светиња - рекао је патријарх. 

Патријарх српски је навео да у обнављању ближњег свако обнавља себе и спознаје чињеницу да нико не може рећи да је сам себи довољан и да сам стиче мир, љубав радост и љепоту, те да све то постоји као дар Божији и дато је човјеку, али не да би присвајао за себе.

-Ми нисмо господари ни свога живота, на свијет смо дошли не питајући се и Бог ће нас позвати у наручје не питајући нас. Ми смо власници и господари само онога што смо добили као дар Божији. Али морамо тај дар да увећамо и да га подијелимо са другима - рекао је патријарх Порфирије. 

Његова светост је указао да је свако добио свој дар не да би га присвојио или сакрио, већ да би се трудио кроз молитву, пост, милосрђе, праштање, покајање и све оно чему учи Јеванђеље. 

-Тај труд треба да уложимо како би смо оно што смо добили од Бога упознајемо, али и да кроз њих дијелимо себе другима. Наше је само оно што смо подијелили са другима. Најљепши је онај који је највише умножио своје таленте - поручио је патријарх Порфирије. 

Према његовим ријечима, потреба је свих у Мостару, да разумиј поруку Божију, и да се разумије да људи нису материјална бића. 

-Сабирајући се овдје и молећи се Богу ми ћемо знати истину и чинити оно што је Богу угодно и знаћемо да је посљедњи суд Божији гдје ће нас Бог питати шта смо чинили да будемо бољи. Бог ће у нама тражити труд и напор. Питаће нас шта смо чинили унутар својих породица, унутар народа. Дали смо постојали једно у вјери, Христу, Цркви - рекао је патријарх додајући да се само тако може бити у љубави и са другима. 

Патријарх Порфирије је рекао да је потребно и да треба да Христост буде на првом мјесту. 

-Нека господ да мир, љубав и радост и свим људима који живе у овом граду и Херцеговини. Молитвама свих светих. Мир, радост и љубав свима. Молите се за нас, као што ћемо ми за вас  поручио је патријарх Порфирије вјерном народу у бесједи у Саборној цркви Свете Тројице у Мостару.

Након литургије биће одржан донаторски ручак, ради прикупљања средстава за наставак обнове храма Свете Тројице, који је потпуно уништен 1992. године.

Патријарх Порфирије, који је у Мостар дошао поводом 150 година од освећења Саборног храма, јуче је посјетио и манастир Житомислић и Пребиловце.

Поручио је да је велики благослов да се дође у Херцеговину, земљу Светог Саве и да се ту моли Богу са браћом Србима за мир у породицама, у народу и међу свим људима.

Додик: Ово је показатељ да смо сабрани, да можемо да се окупимо

Светој Литургији у Саборном храму у Мостару присуствовао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик, који је изразио спремност да се заврше радови на обнови једног од највећих српских православних храмова на Балкану, међу које спада и овај мостарски.

- Ово је показатељ да смо сабрани, да можемо да се окупимо, да прикупимо енергије, снаге и новца, и вјерујем да је данашњи дан важан по томе што је овдје патријарх, али и зато што можемо, вјерујем, обезбиједити додатна средства да овај храм завршимо онако како је то предвиђено пројектима - навео је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана