Патријарх Порфирије: Док је свијета, устоличење митрполита биће у Цетињском манастиру

Срна
Патријарх Порфирије: Док је свијета, устоличење митрполита биће у Цетињском манастиру

ПОДГОРИЦА - Његова светост патријарх српски Порфирије поручио вечерас у Беранама да ће се до краја свијета митрополити црногорско-приморски устоличавати у Цетињском манастиру.

Патријарх је након вечерње службе са доксологијом у манастиру Ђурђеви ступови указао на живу вјеру народу, да Бог живи у својим светима и у овој светој земљи, иако су многи помислили да су га изагнали са ових простора.

“Жив је Бог и овде међу вама. Посљедњих деценија, а нарочито недавно, претходе године, показало се да је у овом народу жив Бог, прије свега кроз величанствене, човјекољубиве, миротворне и молитвене литије, које су свој почетак имале управо овдје”, нагласио је патријарх Порфирије.

Он је истакао да свако ко говори да Црква има политичке тежње обмањује народ.

“Наши сродници и браћа који не мисле као ми су заведени и зато ћу поновити - дух литија је показао наш став. Критиковали су ме што у Подгорици нисам поменуо црногорски народ. Нека мисли ко шта хоће и нека се декларише како хоће, али ко је Васојевић он припада српском народу”, нагласио је патријарх Порфитрије.

Он је додао да то не значи да не прихватају оне који се декларишу као Црногорци, али је истакао да је подвала представљати Цркву као извор зла.

“Када прогласите некога да је зао, дајете право свакоме ко хоће, да замјеном теза тог елиминише. Врло брзо ће се показати ко је лаж, а ко истина, Истина је Христос који је био и у Цетињском манастиру”, додао је патријарх.

Митрополит црнорско-приморски Јоаникије изразио је радост доласком патријарха Порфирија и устоличењем новог епископа будимљанско-никшићког Методија уз напомену да је ова епархија показала да је остала вјерна Светом Сави и у најтежим временима.

Митрополит је додао да је ова светосавска епископија имала благослов да живи пуним животом цијелих 450 година, док није запустјела због турског насиља и домаће неслоге.

Митрополит Јоаникије је навео да су се и претходници патријарха Порфирија старали да ова епархија настави свој живот, као и да је ова светиња и народ који се окупљао око ње, чувао вјеру и огањ исконске, православне хришћанске вјере.

Након обраћања патријарха и митрополита одржана је академија и пригодан културно-умјетнички програм са гусларима и хоровима, као и народним ансамблима који су извели сплет игара из Србије и Црне Горе.

Његова светост патријарх српски Порфирије сутра ће устоличити новоизабраног епископа будимљанско-никшићког Методија. Света архијерејска литургија и свечани чин почињу од 9.00 часова ујутро.

Епископ диоклијски Методије изабран је за епископа будимљанско-никшићког на Светом архијерејском сабору Српске православне цркве одржаном у мају.

Ово је друга посјета Патријарха српског Порфирија Црној Гори откако је изабран за предстојатеља Српске православне цркве.

Први пут је био 4. и 5. септембра када је у трон црногорско-приморских митрополита свечано увео Његово високопреосвештенство митрополита црногорско-приморског Јоаникија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана