Патријарх Порфирије 2. јула у Братунцу служи помен убијеним Србима

Срна
Патријарх Порфирије 2. јула у Братунцу служи помен убијеним Србима

БРАТУНАЦ - Његова светост патријарх српски Порфирије служиће у суботу, 2. јула, у Братунцу помен за 3.267 Срба из средњег Подриња и Бирча, настрадалих прије 30 година у Одбрамбено-отаџбинском рату, најављено је из Митроплије дабробосанске.

Патријарх српски ће са митрополитом дабробосанским Хризостомом, архијерејима и свештенством служити Свету архијерејску литургију у Цркви Успења Пресвете Богородице у Братунцу у осам часова, чиме ће почети обиљежавање 30 година од страдања Срба у овој регији.

Након Свете архијерејске литургије, кренуће литија од храма до гробља у Братунцу, гдје ће бити служен парастос за настрадале српске цивиле и војнике из овог краја.

Како је најављено из Одбора за обиљежавање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, у 10.30 часова код централног спомен-крста на братуначком гробљу патријарх ће уз саслужење архијереја и свештенства служити помен страдалим Србима.

Након парастоса услиједиће полагање цвијећа и вијенаца код спомен-крста.

Обраћање званичника и умјетнички програм посвећен страдању Срба средњег Подриња и Бирча почеће у 12 часова на Тргу Милоша Обилића у овом мјесту.

Његова светост патријарх српски Порфирије ће, по властитом избору, након обавеза у Братунцу посјетити Сребреницу и Храм Покрова Пресвете Богородице у том мјесту.

Како је најављено из Координационог одбора за обиљежавање 30 година српског страдања регије Бирач, очекује се да бројни званичници и грађани са обје стране Дрине, као и Сарајевско-романијске регије, присуствују обиљежавању 30 година од српског страдања у Подрињу и Бирчу и дочеку Његове светости патријарха српског Порфирија.

За бројне злочине почињене над Србима у средњем Подрињу и Бирчу и за 3.267 српских жртава, међу којима су око половина били цивили, нико није одговарао ни након 30 година.

Организатори овог обиљежавања су Одбор Владе Републике Српске за обиљежавање традиције ослободилачких ратова, Координациони одбор за обиљежавање 30 година српског страдања регије Бирач и Митрополија дабробосанска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана