Патријарх Иринеј: "Олуја" - најтрагичнији догађај у српској историји

Танјуг
Патријарх Иринеј: "Олуја" - најтрагичнији догађај у српској историји

СРЕМСКА РАЧА - Патријарх српски Иринеј рекао је да данас обиљежавамо тужан и трагичан догађај који је доживио наш невини народ прије 25 година и то не од неког далеког и непознатог народа, већ од народа који говори истим језиком и има готово исту вјеру.


Патријарх је након служења помена свим страдалим Србима у акцији "Олуја" на мосту на Рачи рекао да једина кривица српског народа који је живео у области Хрватске то што су то били етнички Срби и православни по вјери.

"Ту је да назовемо кривицом српски народ платио хиљадама невиних жртава", рекао је Иринеј.

Каже да је српски народ плаћао цијену за своје име и веру животом још од 1941. године и да је, на жалост, плаћа и данас.

"Облежавамо 25 година од страшног страдања, када је преко овог моста прешло 250.000 протераног и унесрећеног српског народа углавном нејачи лишеног својих домова и живота најближих, као најтрагичнији догађај у нашој историји, а наша браћа Хрвати га славе као највећи тријумф у својој историји", казао је Иринеј.

 

Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас на мосту у Сремској Рачи, уз саслужење свештенства СПЦ, помен Србима страдалим у хрватској злочиначкој акцији "Олуја".
Обиљежавању Дана сјећања присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник и премијер Србије Александар Вучић и Ана Брнабић.

На почетку церемоније обиљежавања Дана сјећања на све страдале и прогнане Србе у хрватској злочиначкој оружаној акцији "Олуја", на мосту на Сремској Рачи срели су се Додик и Вучић, те Цвијановићева и Брнабићева.

Додик и Цвијановићева су кренули од стране Републике Српске, а Вучић и Брнабићева од стране Србије, тако да су се срели на средини моста, а потом су се поздравили са патријархом српским Иринејем.

У наставку манифестације обиљежавања, коју организују Србија и Република Српска, предвиђено је откривање спомен-плоче и полагање вијенаца, као и обраћање Додика, умјетнички програм и на крају обраћање Вучића.

На спомен-плочи, која је прво обиљежје страдалим Србима током "Олује", пише:

"Овај мост је немили сведок ужаса и патње српског народа. Спасавајући себе и своју децу од злочина и сигурне смрти, овуда, као жртве етничког чишћења, прођоше стотине хиљада Срба Крајишника у августу 1995. године. Дошавши у Србију нашли су наду, уточиште и спас".

Осим врха Србије и Републике Српске, обиљежавању као представници Срба у Хрватској, присуствују дјеца која су прије 25 година прешла у колони у Србију, а онда су се, након неколико година, у жељи и чежњи за завичајем, вратили и почели да обнављају свој живот и живот свог народа у Хрватској и сада тамо живе.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана