Пасоша БиХ се одрекло више од 5.000 особа

Маријана Миљић Бјеловук
Пасоша БиХ се одрекло више од 5.000 особа

БАЊАЛУКА - Све више домаћег становништва подноси захтјев за испис из матичне књиге држављана, а само за годину и по за то су се одлучиле чак 5.252 особе.

У Министарству цивилних послова БиХ казали су “Гласу Српске” да се лани држављанства БиХ одрекло 4.146 особа, а до 4. јуна ове године додатних још 1.106 лица.

- Приликом одрицања од држављанства лица која подносе захтјев за то морају доставити доказ да ће стећи држављанство друге државе - појаснили су у Министарству цивилних послова.

Највише бивших држављана БиХ, и то њих 456, само у овој години постали су Нијемци, док је њих 341 добило држављанство Аустрије, а 219 Словеније.

Држављанства БиХ одрекло су само у овој години и 55 особа које су постале држављани Хрватске.

- За држављанство Србије одлучило се 16 грађана, Црне Горе њих седам, Холандије шест, а Лихтенштајна четири особе у овој години - навели су у Министарству цивилних послова.

По једна особа одрекла се држављанства БиХ и одлучила за држављанство Шведске и Швајцарске.

Демограф Стево Пашалић истиче да из БиХ одлази много више грађана него што их се одриче држављанства.

- Грађани се одричу држављанства БиХ јер у земљи у којој живе већ дуже вријеме могу остварити многа друга права када постану њихови држављани - навео је Пашалић.

Нагласио је да је, према њиховим најновијим истраживањима, од 1991. до краја 2019. године БиХ изгубила 1.337.777 становника, те да се од то­г броја на миграције односи 90 одсто.

Када је ријеч о очекивањима, Пашалић наводи да прогнозе нису оптимистичне.

- Овај простор и даље ће имати изражене миграције и смањено рађање те старење популације. Грађани ће наставити да одлазе према имигрантским земљама. Није реално ни да рачунамо да у скоријој будућности имамо повратак дијаспоре, али је потребно успоставити сарадњу с њима кроз економију и науку - рекао је Пашалић.

Истакао је да је економски фактор главни разлог због којег грађани све више одлазе из БиХ.

- Ми имамо велики број генијалаца и њима морамо дати шансу. Сви кажу да остају само ако имају сигуран посао и кров над главом. То показују примјери многих земаља у свијету. Нико није ријешио демографију повећаним дјечјим и породиљским накнадама. Потребан нам је сигуран и безбједан простор како бисмо колико-толико задржали домаће становништво - навео је Пашалић.

Такса

Лица која имају, односно стичу држављанство држава бивше СФРЈ, морају да плате 200 марака административне таксе приликом исписа из матичне књиге држављана.

- Остала лица која стичу држављанство других држава треба да плате административну таксу од 800 КМ за одрицање од држављанства БиХ - навели су у Министарству цивилних послова БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана