Пашалић: Влада тражи проглашење ванредног стања ради оперативнијег дјеловања

Срна
Пашалић: Влада тражи проглашење ванредног стања ради оперативнијег дјеловања

БАЊАЛУКА - Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић рекао је данас да је Влада одлучила да Народној скупштини Српске буде упућен захтјев за сазивање посебне сједнице на којој би требало да буде проглашено ванредно стање због појаве вируса корона, наводећи да је то неопходно ради оперативнијег дјеловања.

“Проглашавање ванредног стања је неопходно да бисмо били оперативнији у дјеловању. То не треба доводити у везу са дезинформацијама да ће цијела Бањалука или било који други град бити проглашени карантином”, рекао је Пашалић на конференцији за новинаре након сједнице Републичког штаба за ванредне ситуације у Бањалуци.

Он је навео да је информација да ће од 1. априла бити уведене додатне мјере због којих би Бањалука постала карантин и била у потпуној изолацији узроковала узнемиреност грађана.

Пашалић је истакао да су исплатили за претходну годину планираних 71 милион КМ подстицаја, те 9,5 милиона КМ из текуће године.

“Нисмо остали дужни ни марку. Наши пољопривредници немају разлога да буду забринути у вези са исплатом подстицаја”, нагласио је Пашалић.

Према његовим ријечима, данас су локалним заједницама упућени спискови 9.418 пољопривредних газдинстава која од понедјељка могу да преузимају регресирани дизел.

“Ми ћемо сваких седам или 15 дана ажурирати те спискове. Произвођачи могу да купе 100 литара дизела по хектару по цијени која је за 60 фенинга по литру нижа од тржишне. Овај подстицај могу да користе и произвођачи који нису пријавили доприносе и платили противградну накнаду за 2019. годину јер смо одлучили да одгодимо извршавање те обавезе. То важи и за подстицај за производњу пшенице који износи 300 КМ по хектару и премију за млијеко”, нагласио је Пашалић.

Он је додао да је неопходно подстицати пољопривреднике да због новонастале ситуације повећају обим сјетве, наводећи да су због тога обезбијеђене и додатне подстицајне мјере и средства.

“Прва мјера је додатни регрес за набавку домаћег сјемена који износи 50 одсто цијене сјемена. Обезбиједили смо додатних два милиона КМ за набавку сјетвених пакета поврћа за око 9.000 мањих газдинстава. Додатна мјера је 500.000 КМ за суфинансирање сјетве соје у износу од 50 одсто тих трошкова”, рекао је Пашалић.

Према његовим ријечима, донесена је и одлука да подстицаји буду омогућени и за 5.373 газдинства која су имала дугове и због тога била искључена из система подстицаја.

“Обезбиједили смо 60 милиона КМ из средстава ИРБ-а за повољне кредите за финансирање пољопривредне производње и седам милиона КМ из Партнер фонда, а сада разговарамо да ли је могуће и смањење камата”, каже Пашалић.

Он је додао да је упутио допис свим локалним заједницама да креирају своје мјере како би била омасовљена сјетва, те да је из већине стигао позитиван одговор.

Пашалић је истакао да подаци из пољопривредних апотека показују да ће бити већи обим прољећне сјетве, те да произвођачи немају проблема приликом набавке репроматеријала, али да је проблем забрана кретања лицима старијим од 65 година.

Он је нагласио да је задовољавајуће стање залиха меса, пшенице, млијека и прерађевина од воћа и поврћа.

“Набавићемо 15.000 тона пшенице, 10.000 тона кукуруза и 5.000 тона соје. То нам је довољно за ову годину и ту не бисмо требали имати проблема”, истакао је Пашалић.

На олакшице, додао је он, могу рачунати и дрвопрерађивачи јер је велики број њих везан за тржиште Европске уније и сада имају проблем са извозом.

“Омогућили смо им да, уз добро образложење, дрвне сортименте плаћају одгођено на 30 дана, а до сада су морали да плаћају авансно”, рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана